Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Pääkirjoitus Riski joutua sähköpulaan on yhä kasvanut

Riski sähköpulaan joutumisesta kylmänä talvipäivänä on koko maassa kasvanut, koska Olkiluoto 3:n käyttöönotto viivästyy aiemmin ilmoitetusta. Arvio käy ilmi kantaverkkoyhtiö Fingridin viime perjantaina päivittämästä arviosta sähkön riittävyydestä alkaneen talven aikana.

Tavallisen sähkönkäyttäjän kannattaa muistaa, että pienetkin muutokset kulutuskäyttäytymisessä tuovat säästöä.

Käytännössä se tarkoittaa, että kotimaista sähkön tuotantokapasiteettia on saatavilla arvioitua vähemmän. Se taas korostaa sähkön säästämisen ja käytön ajoittamisen tärkeyttä sähkön riittävyyden turvaamiseksi talven aikana.

Fingridin mukaan syksyllä alkanut sähkön säästäminen ja yritysten sekä kuntien vapaaehtoinen sähköjärjestelmien tuki-menetelmä parantavat näkymää huomattavasti talven sähkön riittävyyden kannalta. Tavallisen sähkönkäyttäjän kannattaa muistaa, että pienetkin muutokset kulutuskäyttäytymisessä tuovat säästöä. Esimerkiksi sähkölämmitteisessä kodissa kulutusta voi vähentää laskemalla huonelämpötilaa. Yleisesti tiedossa on, että yhden asteen lasku vähentää kulutusta viisi prosenttia. Toinen helppo tapa on lyhentää suihkuaikoja, sillä käyttöveden lämmittämiseen menee paljon sähköä. Kodinkoneiden käyttämisessä kannattaa suosia suunnitelmallisuutta ja esimerkiksi pestä vain täysiä koneellisia pyykkiä tai astioita.

Kuluvalla viikolla pakkaskausi tuntuu ennusteiden mukaan alkavan kunnolla ja siksi sähkön säästäminen kannattaa ottaa tosissaan. Tänä talvena sähköä ei välttämättä riitä aina kaikille, joten parin tunnin sähkökatkoksiin on jokaisen syytä varautua niin henkisesti kuin myös käytännössä.