Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Mielipide | Vielä kerran kiinteistöohjelmasta ja lyhyesti budjetista

Toivottavasti 14.12. valtuustoon saadaan selkeitä esityksiä, jotta päätöksiä saadaan tehtyä. Viimeksi keskustelu oli osin sekavaa, ja päätökset siirtyi vain eteenpäin. Meillä on puolue, jolla käy kaikki esitykset mitä kaupunginjohdolta tulee, samoin yksittäisiä valtuutettuja, joille kaikki on yes.

Silti toivoisin kylien päättäjiltä ryhtiliikettä toimia omia kylien puolesta reippaasti. Kyläläiset kysykää omien edustajien kantaa kiinteistöohjelmaan. Vaaleissa kai toivotaan oman kylän edustajia päättäjiksi, jotka pitää omien puolta. Kaupungin uusi strategiakin tukee kylien säilyttämistä elinvoimaisena. Kaikilta päättäjiltä selkeää arviota, mikä on järjestötalon kohtalo. Ja naarajärveläisiltä, toivotteko Kanttilalle Savon Solmun kaltaista kohtaloa, hajotettua ja purkua odottavaa rötisköä vai nähdäänkö kiinteistöllä jotain arvoa. Kaupunginjohto odottaa ihmettä, että joku ostaisi Kanttilan, tätä tuskin tapahtuu.

Kaupunginjohto on selkeästi jarruttanut kehitystä, että Kanttila säilyisi toimivana kiinteistönä alas ajamalla toimintoja kiinteistössä. Valtuustokin on nykyään Poleenissa Kanttilan sijasta. Kiinteistöt ei sinällään ole itseisarvo vaan toiminta. Jos joku kiinteistö halutaan hävittää, pitää olla heti vaihtoehto, missä toiminta jatkuu yhtä hyvin. Elävässä kaupungissa on eloa, toimintaa, järjestöille, yhdistyksille ja kaikille kuntalaisille. Kaupunginhallituksen esityslistaa kun luin, niin siellä on että selvitellään tiettyjen kiinteistöjen tilannetta. Tämä on yhtä turha selvitys kuin aiemmin toimistotilaselvitys. Tehdään valtuustossa selkeitä päätöksiä, eikä siirretä niitä eteenpäin.

Kiinteistöt ovat kaupungin oma painajainen, muutkin kuin omat. On jouduttu erittäin huonoon kierteeseen. Ja tulevina vuosina purkamiseen menee yhä enemmän euroja. Purkaminenkaan ei todellakaan ole ilmaista. Kaupunkikuva autioituu entisestään. Toivottavasti nostettakin on, että uusia kerrostalojakin rakennetaan vielä.

Vaikka joskus on näkemyksiä, että vasemmisto tuhlaa, niin meillä on pidetty tiukahkoa linjaa, kritiikkiä turhille menokohteille. Nytkin näen hyvänä, että budjetin menot ja tulot pysyvät melko hyvässä tasapainossa, sillä vältetään ne isot leikkauslistat kun elämme kohtuudella. Tärkeää on, että kaikki vähenevät eurot käytetään tarkasti yhteiseen hyvään, ei turhuuteen. Kaupunginjohtaja esittelee oman budjettiluonnoksen, mutta ei se ole ainoa totuus. Muutoksia täytyy voida tehdä, jos tarvetta sellaisiin koetaan olevan.

Risto Mykkänen

valtuutettu ja eduskuntavaaliehdokas (vas.)