Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Mielipide | Lähiterveyspalvelut tulee turvata koko Etelä-Savossa

Vielä muutama vuosi sitten Jäppilässä toimi hoitajavastaanotto, joka olisi kelvannut esikuvaksi mille tahansa lähivastaanotolle. Toiminta oli aidosti asiakaskeskeistä. Ajat sai varattua sujuvasti, samalla käynnillä hoitui useampikin asia, ja vastaanotto palveli joustavasti koko väestöä muksusta muoriin.

Pieksämäen kaupunki päätti ”kehittää” vastaanoton toimintaa. Käytännössä tämä tarkoitti vastaanottotoiminnan supistamista. Marraskuussa 2022 hoitajavastaanotto suljettiin kokonaan ainakin vuoden loppuun asti.

Nykyisin Pieksämäkeen kuuluvassa Jäppilässä on noin 1 300 asukasta eli suunnilleen saman verran kuin Etelä-Savon toisella laidalla sijaitsevalla Enonkoskella.

Enonkoskella on oma terveysasema, josta saa niin hoitajan, lääkärin kuin hammashoidonkin palveluja. Myös laboratoriopalveluja on useampana päivänä viikossa. Jäppilässä ei tällä hetkellä ole terveyspalveluja lainkaan.

Tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole lietsoa vastakkainasettelua eri alueiden välillä. Haluamme vain tehdä näkyväksi sen, että eri kunnat ovat kyenneet hoitamaan asukkaiden peruspalvelut ja lähipalvelut hyvin erilaisilla tavoilla.

Vetoamme Etelä-Savon hyvinvointialueen aluevaltuutettuihin, aluehallituksen jäseniin ja johtaviin viranhaltijoihin kylätaajamien ja maakunnan reuna-alueiden lähipalvelujen puolesta.

Ei ole oikein, jos palvelujen saaminen riippuu jatkossa siitä, miten eri kunnissa on aiemmin panostettu ihmisten terveyteen, hyvinvointiin ja lähipalveluihin. Nyt olisi tärkeää aloittaa puhtaalta pöydältä ja hakea tasapuolisia ratkaisuja.

Kun palveluverkkolinjauksia tehdään, toivomme niiden perustuvan asukasmääriin ja terveys- ja sosiaalipalvelujen tarpeeseen eikä kuntarajoihin.

Erityisen tärkeitä peruspalvelut ovat maakunnan reuna-alueilla, josta on pitkä matka erikoistason palveluihin. Ennaltaehkäisevään työhön ja peruspalveluihin satsaamalla voimme vahvistaa ihmisten hyvinvointia ja vähentää kalliiden erikoissairaanhoidon palvelujen käyttöä pidemmällä aikavälillä. Toimiva matalan kynnyksen hoitajavastaanotto on keskeinen näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Leena Maaninen ja Hanna Moilanen

Jäppilän Kylät ry