Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Lähes puolet eläkeläisistä ei selviä tulevasta talvesta ilman ongelmia

Sähkön hinnannousu ja samaan aikaan vallitseva inflaatio aiheuttavat suuria ongelmia kotitalouksissa. Etenkin eläkeläiset, jotka asuvat yksinään sähkölämmitteisessä omakotitalossa, joutuvat tulevana talvena suuriin ongelmiin. Maksaako pienestä eläkkeestä monikertaiseksi nouseva sähkölasku, vai tinkiäkö jostain muusta? Pariskuntien osalta helpotusta tuo kahden ihmisen eläketulot, mutta yksin elävillä ei ole kanssakumppania jakamassa kuluja.

Etelä-Savo on Suomen eläkeläisvaltaisin maakunta, jossa eläkeläisten osuus on noin 40 % yli 16-vuotiaasta aikuisväestöstä. Eteläsavolaisen keskimääräinen eläke on 1427 euroa, joka on noin 300 euroa pienempi, kuin valtakunnallinen keskiarvoeläke.

Eläkeliitto teki syyskuussa kyselyn, johon vastasi yli 4300 eläkeläistä. Vanhimmat kyselyyn vastanneista olivat yli 90-vuotiaita. Kyselyn tulos oli karu. Lähes puolet eläkeläisistä arvelee, etteivät selviä tulevasta talvesta ilman ongelmia. He kokivat, että he eivät ole etukäteen pystyneet varautumaan energian hinnannousuun liittyvään taloudelliseen kriisiin. Kaikki on tapahtunut niin nopeasti. Etelä-Savossa tilanne on valtakunnallisen kyselyn tulosta huonompi.

Tutkimuksen mukaan eniten tingitään omalla autolla liikkumisesta (73 %), ruuasta (60 %) sekä lämmityksestä (38 %). Myös harrastaminen vähenee. Vanhusten aiempaa hoitovelkaa ei ole onnistuttu purkamaan, ja nyt kustannuksia on kertymässä yhteiskunnalle lisää. Peräkkäiset kriisit ovat synnyttämässä uuden eläkeläisköyhälistön ryhmän. Eteläsavolaisista eläkeläisistä valtaosa asuu haja-asutusalueella vailla julkisia liikenneyhteyksiä. Mikäli tingitään autolla liikkumisessa, vaarantuu terveyteen, talouteen ja ihmissuhteisiin liittyvät välttämättömät matkat. Heikoimmassa asemassa olevat eivät pidä itsestään ääntä, ja eivät uskalla tai halua pyytää apua.

Eläkeliiton Etelä-Savon piiri haluaa tällä kannanotolla herättää päättäjiä varmistamaan, että heikoimmassa asemassa olevat selviävät ensi talvesta. Myös yrityksillä, järjestöillä ja yksittäisillä kansalaisilla on velvollisuus varmistaa, että työpaikoilla, asiakaskunnassa, lähipiirissä ja naapurustossa asiat ovat kunnossa. Yksittäinen pieni teko on kullanarvoinen apua tarvitsevalle.

Arvo Levänen, Kaija Montin ja Juhani Sihvonen

Levänen on Eläkeliiton Etelä-Savon piirin puheenjohtaja, Montin varapuheenjohtaja ja Sihvonen toiminnanjohtaja.