Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Ilkka Sepän kolumni | Keppi ei oo häppee

Tarjottelin iäkkäälle tädilleni kävelykeppiä apuvälineeksi. Tueksi hoipertelevalle kulkemiselleen. - En ota, luulevat vanhaksi, oli 85-vuotiaan vastaus.

Tuttu vastaus monille omaistaan hoitavalle. Vanheneva ikäluokka kokee edelleen häpeälliseksi turvautua apuvälineeseen. Julkisesti.

Itse pärjäämisen stigma heijastelee edelleen. Vanha hokema ”kärsimys kirkastaa” tuntuu vahvemmalta kuin oman elämän sujumisen helpottaminen erilaisilla apuvälineillä. Vain silmälasit ovat ohittaneet vaivautumisen tunteen. Osin tekohampaatkin. Ainakin jos laitattaa implantit!

Pieksämäen seudun Invalidit ry ja Invalidiliitto viettävät tänään 3. joulukuuta Kansainvälistä vammaisten päivää.

Päivän teeman mukaan, "olla yhdenvertaisesti osallisena”, haluaa yhdistys julkistaa ensi keväälle rakenteilla olevan messutapahtuman. Pieksämäellä Veturitorilla 21.-22.4.2023 arkista elämää auttavia laitteita ja kehitettyjä palveluita esittelevän tapahtuman.

Moni empii apuvälineen käyttämistä kokemuksen puuttuessa peläten leimautumista. Varsinkin omaishoitajat tarvitsevat läheisensä suostutteluun apua, kun potilas vierastaa uusia välineitä.

Elämää omin voimin -messujen tarkoituksena on vähentää ennakkoluuloja erilaisten apuvälineiden esittelyllä. Messuilla voi jokainen empivä päästä ihan näppituntumalla kokeilemaan apuvälineiden toimivuutta. Jopa koeajot ovat mahdollisia rakennetulla esteradalla.

Tavoitteena on helpottaa vammaisten ja ikäihmisten elämän helpottamista apuvälinein ja saavutettavin palveluin. Lisätä aikaa omassa kodissa omin voimin.

Palveluiden ja apuvälineiden käyttö ja saatavuus ratkaisevat turvallisen ja sosiaalisesti rikkaamman elämän jatkumisen omassa tutussa ympäristössä. Se on lisä perheiden hyvinvointiin.

Esteetttömyyttä edistävä tapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa keskellä Suomea. Pieksämäki valikoitui paikaksi keskeisen sijaintinsa perusteella - vain alle tunnin matkan päässä - junalla tai autolla - yli puolesta miljoonasta kodista.

Alan messut ovat tähän asti olleet vain Helsingissä ja Tampereella.

Lisäksi Pieksämäen Veturitori on keskellä kaupunkia, rautatie- ja linja-autoaseman naapurissa. Helposti saavutettavissa ja esteetön liikkua.

Uusi tapahtuma lyhyin etäisyyksin edistää osallisuuden yhdenvertaisuutta.

Kirjoittaja on Elämää omin voimin -messuvastava.