Työskentelen yläkoulussa opettajana ja tämän johdosta tulee keskusteltua paljon nuorten kanssa, sekä kuulee heidän mielipiteitään. Ensinnäkin on todettava, että nuoret ovat todella tietoisia mitä maailmassa tapahtuu, esimerkiksi jos vertaa omaan nuoruuteeni. Keskusteluissa pyörii ajankohtaiset aiheet jauhojengistä sähkönhintaan.
Nuorten kanssa pääsee siis mielenkiintoisiin puheenaiheisiin ja mielipiteitä löytyy. Oma tuntuma on, että täällä meidän koulussa merkittävä osa porukasta suhtautuu kriittisesti Sanna Mariniin, Vihreisiin, Euroopan Unioniin, kasvisruokaan, maahanmuuttoon ja uusiutuvaan energiaan. Tiedän, että tämä on hieman karkeaa yleistämistä, mutta näiden aiheiden pariin on päässyt keskusteluissa vuodesta ja viikosta toiseen.
Kritiikki edellä mainittuja asioita kohtaan on ymmärrettävää, mutta ongelmaksi muodostuu mielestäni se, että mielipiteen tueksi ei ole perusteluja. Ymmärrän, että yläkoulussa vielä harjoitellaan mielipiteen perustelemista, mutta tämä toi mieleeni myös toisenlaisen näkökulman.
Mikä on meidän aikuisten ja etenkin vanhempien rooli, kun koetamme kasvattaa nuorista sekä lapsista keskustelutaitoisia, toisten mielipiteet huomioonottavia kansalaisia? Mielestäni olisi äärimmäisen tärkeää, että me vanhempina emme jo kotona supistaisi nuorten ajattelua tai tekisi heitä kapeakatseisiksi tuputtamalla omia näkemyksiämme suuntaan taikka toiseen.
Tällä viikolla oli sosiaalisessa mediassa isosti esillä kouluruokailun kasvisruokapäivät. Helsingin Sanomat uutisoi, että kasvisruokapäivä ajaa nuoret lähikauppaan ostamaan eväitä. Mielestäni meiltä vanhemmilta kuullut mantrat kasvisruoasta ovat yksi tekijä, joka ajaa nuoret kauppaan. Uskon, että mikäli me aikuiset emme kritisoisi kasvisruokaa muun muassa ummehtuneella käsityksellä ”ei sillä lähde edes nälkä”, niin nuoret voisivat ottaa sen avoimimmin mielin vastaan.
Haluan korostaa, että tärkeää on mielipiteiden moninaisuus. Harvassa asiassa on olemassa oikea tai väärä mielipide. Tärkeää on, että pystymme perustelemaan näkemyksemme ja opettamaan keskustelutaitoja nuorille niin kotona kuin koulussa. Laadukas argumentointi, lähdekriittisyys, faktoihin pohjautuva tieto ja keskustelutaidot ovat kulmakiviä yhteiskunnassamme.
Sen verran lisään tähän, että mikäli seuraa Pieksämäen alueen Facebook-ryhmiä, niin näitä edellä mainittuja taitoja voisi opettaa kuntapäättäjillekin. Erään paljon kuntavaaleissa ääniä kahmineen valtuutetun vastaus hänen kanssa eri mieltään oleville on yleensä ”höpö höpö”. Siinä ei paljon jää aihiota keskustelemiselle ja se kuvastaa hyvin valtuutetun argumentaatiotaitoja.
Maailma muuttuu kovaa vauhtia ja mielestäni on meidän aikuisten vastuulla se, että emme sulje ovia nuorten omalta kehitykseltä ja ajattelulta jakamalla omia ummehtuneita käsityksiä ilman faktapohjaisia perusteluja. Nuoret kuuntelevat ja arvostavat meitä sekä mielipiteitämme. Annetaan me heille tilaa löytää oma polkunsa, olla avoimia uusille kokemuksille ja asioille sekä sitä kautta vuosien kuluessa kehittää tätä yhteiskuntaa parempaan suuntaan.
Teemu Laukkanen
eduskuntavaaliehdokas (vihr.)
luokanopettaja