Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Seurakuntavaaleissa kannattaa äänestää

Suomessa evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluu noin 3,6 miljoonaa jäsentä ja 367 seurakuntaa, joten seurakuntavaalien vaalipäivä 20.11 on tärkeä yhteiskunnallinen tapahtuma, jossa valitaan kirkkovaltuustojen jäsenet. Kirkkovaltuustossa päätetään muun muassa seurakunnan talousarviosta ja toimintasuunnitelmasta.

Seurakuntatoimintaan liittyvä julkinen keskustelu on keskittynyt pridemessuihin, samaa sukupuolta olevien vihkimiseen ja jumalanpalvelusten toimintamuotoon eli teologiseen väittelyyn ja arvokeskusteluun kuka tulkitsee Raamatun sanaa oikein. Osa ei ole valmis joustamaan mistään, vaikka kompromissi voisi edistää heidän ajamaansa asiaa. Julkinen riitely vähentää seurakunnan jäsenten määrää ja tuloja.

Samalla unohdetaan, että seurakunta tekee kaste-, rippikoulu, hää- ja hautajaistyön lisäksi tärkeää yhteiskunnallista lapsi-, aikuis-, perhe- ja vanhustyötä, tätä työtä tehdään kirkon työntekijöiden ohjauksessa vapaaehtoistyönä eikä näköpiirissä ole, että jokin muu toimija järjestäisi seurakunnan nykyiset toiminnat.

Iso osa esimerkiksi seurakuntien lapsi- ja perhekerhoista on maksuttomia ja avoimia kaikille, seurakunta auttaa myös yksinäisiä vanhuksia, seurakuntatoiminnan positiivisia asioita pitäisi nostaa nykyistä enemmän esille.

Äänestysprosentti 2018 seurakuntavaaleissa oli 14,4 prosenttia, joka on todella alhainen. Seurakunnan tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että ihmiset äänestävät seurakuntavaaleissa ja kertovat mielipiteensä, millaista toimintaa ja keskustelua toivotaan seurakunnassa edistettävän.

Jarno Strengell

Kirkkovaltuutettu

Kirkkoneuvoston jäsen

Mikkeli