Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vaalijalan sateenkaaren koulu turvattava

Pieksämäen Vaalijalan Sateenkaaren koulun toiminta vaativan erityisen tuen, kasvamisen, kehittymisen ja oppimisen toteuttajana on turvattava. Sateenkaaren koulu on Vaalijalan kuntayhtymän ylläpitämä koulu, jossa annetaan esi-, perus- ja lisäopetusta vaativaa erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Koulu tarjoaa opetusta kehitysvammaisille, autistisille ja psykososiaalista tukea tarvitseville oppilaille, joiden kotikunnan lähikoulu ei pysty vastaamaan heidän koulunkäynnin yksilöllisiin tarpeisiin tai jotka tarvitsevat kasvun, kehityksen sekä oppimisen tueksi laaja-alaista kuntoutusta. Sateenkaaren erityiskoulussa annetaan opetusta koulussa vakituisesti opiskeleville sekä lyhytaikaisilla kuntoutusjaksoilla käyville oppilaille. Opetusta annetaan toiminta-alueittain sekä oppiaineittain, struktuureita ja multisensorista opetusta sekä vaihtoehtoisia kommunikaatiomenetelmiä hyödyntäen. Opetuksessa huomioidaan monialainen ja toiminnallinen oppiminen sekä aistikuntoutus.

Päättäjien tulee nähdä ja ymmärtää haasteita (aggressiivisuus, laaja-alaiset kehityksen viiveet, psyykkiset häiriöt, autismi) erityistä tukea tarvitsevan lapsen ja nuoren elämässä sekä perheissä, joita oppiminen, kasvaminen ja kehittyminen vaatii. Näitä lapsia ja nuoria ei voi siirtää kuntien perusopetukseen eikä kuntoutusjaksoja pysty järjestämään mikään kunta. Mielestäni on erittäin tärkeää, että Etelä-Savossa on Sateenkaaren koulu, joka pystyy huikean erityiskasvatuksen ja - oppimisen ammattitaitonsa sekä ympäristönsä vuoksi tarjoamaan vaihtoehdon.

Katson erityisopetuksen asiantuntijana, että Etelä-Savon kuntien tulee olla mukana Sateenkaaren koulun toimintaedellytyksien turvaamisessa. Mikkelillä eikä yhdelläkään Etelä-Savon kunnalla ole realistisia mahdollisuuksia toteuttaa Sateenkaaren koulun tyyppisiä toiminnallisia muotoja eikä oppimisympäristöä, jotka ovat huippuunsa suunniteltu ja toteutettu näiden lasten ja nuorten tarpeisiin. Myöskin henkilöstö on erityisen tuen ammattilaisia ja korkeasti koulutettua vaativaan työhönsä.

Kunnilla on lain (612/2021) mukainen vastuu ja velvoite Sotea ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja lainsäädännön voimaanpanosta järjestää tämä palvelutoiminta. Päättäjät kunnissa näkevät, että rahoitus tämän tyyppiseen toimintaan tulisi tulla valtiolta. Kunnat maksavat siitä käytetystä opetuspalvelusta. Kunnilla ei ole mahdollisuus perusrahoitusta maksaa. Kokonaisuus niin Vaalijalan kuin siihen kiinteästi kuuluvan Sateenkaaren koulunkin osalta tulee huomioida. Vaalijala on merkittävä osa Etelä-Savon hyvinvointialueen toimintaa ja Sateenkaaren koulun yhdyspintatyö hyvinvointialueiden kanssa on tärkeää.

Jokaisella lapsella ja nuorella tulee olla mahdollisuus kasvaa, kehittyä ja oppia ikä- ja kehitystasonsa mukaisesti! Tämä on perusopetuslaissakin säädetty.

Jaana Strandman

erityisopettaja

aluehallituksen jäsen

kansanedustajaehdokas (ps.)