Pääkirjoitus Julkinen talous vaatii enemmän toimenpiteitä

Talouden kasvunäkymät ovat olleet harmaita jo jonkin aikaa, eikä helpotusta tunnu olevan näköpiirissä. Maanantaina valtiovarainministeriö julkaisi arvionsa talouden tilasta ja tulevaisuudesta. Sen mukaan Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan varjostaa Suomen talouden näkymiä. Ministeriön mukaan talouskasvu hidastuu ja inflaatio nopeutuu ennakoitua enemmän.

Käytännössä ministeriön arvio talouden kehittymisestä on maltillinen. Ennuste ei povaa kriisiä, eikä romahdusta. Kuitenkin talouskasvu hidastuu merkittävästi kohti ensi vuotta mentäessä ja samalla julkisen talouden epätasapaino uhkaa syvetä.

Jokaiselle on selvää, että kaikkeen ei ole varaa.

Ministeriön arvion mukaan julkinen talous ei ole kestävällä pohjalla. Jo aikaisemmin budjettiriihessä päätetyt tukitoimet sekä väestön ikääntymisestä aiheutuvat ja jatkuvasti kasvavat menot heikentävät julkista taloutta. Samaan aikaan valtio velkaantuu ja kasvavat velanhoitokulut nakertavat julkista taloutta. Valtiovarainministeriön arvion mukaan julkisyhteisöjen menojen ja tulojen rakenteellinen epätasapaino on mittava, eikä julkisen talouden rahoitus ole kestävällä pohjalla pitkällä aikavälillä. Nyt tarvitaan perusteellista keskustelua siitä, mitä on suomalainen hyvinvointivaltio ja kuinka se aiotaan rahoittaa. Jokaiselle on selvää, että kaikkeen ei ole varaa.

Koska kaikki vaikuttaa kaikkeen, niin kaikenlaisiin yllätyksiin täytyy varautua myös jatkossa. Niitä saattaa tulla yksitellen tai useita samaan aikaan. Esimerkiksi energiapula ja energian hinnan voimakas nousu saattavat heikentää talouskasvua jopa ennustettua enemmän niin Euroopassa kuin myös muualla maailmassa. Myös Venäjällä saattaa tapahtua lähes mitä tahansa, eikä niiden tapahtumien vaikutuksia osata ennakkoon edes arvailla.

Maailman ja Suomen tilanne on juuri nyt sellainen, että kaikkeen kannattaa varautua. Uusia uhkakuvia tulee näkyviin jatkuvasti.