Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Ruokahävikkiä vähentämällä säästää rahaa

Suomessa on kuluneella viikolla vietetty hävikkiviikkoa. Toivottavasti mahdollisimman moni on ehtinyt miettimään omaa syömistään ja ruokailutottumuksiaan. Jos ei ole vielä niin ehtinyt tällä viikolla tekemään, niin nyt alkaa olemaan jo korkea aika.

Ruokahävikillä tarkoitetaan alun perin syömäkelpoista ruokaa, joka syystä tai toisesta johtuen päätyy syömättä roskiin tai biojätteeksi. Näin käy tällä hetkellä noin 30 prosentille kaikesta maailmassa tuotetusta ruoasta. Se on valitettavan paljon, varsinkin kun samaan aikaan monissa köyhemmissä maissa kärsitään nälänhädästä.

Ruoan kaataminen bioastiaan on siis samaa kuin kantaisi rahaa roskapönttöön.

Suomalaiset eivät ole tässäkään asiassa muita parempia. Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin yli sata miljoonaa kiloa ruokaa. Henkilöä kohti ruokaa päätyy jäteastiaan keskimäärin 20–25 kiloa. Käytännössä se tarkoittaa, että esimerkiksi nelihenkisen perheen ruokahävikki voi olla helposti oli sata kiloa vuodessa.

Nyt jos koskaan ruokahävikkiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Ruoan hinta ei ole juuri koskaan noussut yhtä hurjaa tahtia. Esimerkiksi toukokuussa hinnat nousivat jo runsaat yhdeksän prosenttia ja vauhti vain kiihtyy. Ruoan ennustetaan kallistuvan tänä vuonna nopeammin kuin vuosikymmeniin. Hävikkiruoan kaataminen bioastiaan on siis samaa kuin kantaisi rahaa roskapönttöön.

Ruuan hukkaan heittämisen syyt ja vähentämisen tavat varmasti vaihtelevat perheittäin ja ruokakunnittain. Kuitenkin suunnitelmallisuus on paras keino auttamaan hävikin vähentämisessä kaikissa kotitalouksissa. Kauppaan kannattaa aina laatia ostoslista, joka auttaa pitämään ostokset kurissa ja kohtuullisina. Ruokaostoksille kannattaa myös lähteä kylläisenä, koska muuten sortuu helposti ostamaan liikaa ja kaikenlaista.