Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Mielipide | Perspektiivittömät maakunnat

”Mihin Suomen pitäisi tulevaisuudessa sijoittaa? Maan tulevaisuuden ratkaisee Helsingin, Turun ja Tampereen muodostaman kolmion sisällä oleva alue, Häkämies toteaa.”

Lause on Varsinais-Suomen maakuntajohtaja Kari Häkämiehen Ylelle antamasta haastattelusta valtion budjettipäätöksiin ja itäisen Suomen ohjelmaan liittyen.

Häkämies puolustaa sinänsä loogisesti aluetta, jolta saa palkkansa ja kaveriksi on helppo hakea naapurimaakunnat, joilla on yhteinen intressi. Intressi kasvattaa omaa rasvakerrostaan muun Suomen ja varsinkin itäisen Suomen kustannuksella.

Siitäkin huolimatta ihmetyttää se ylimielisyys, joka paistaa tästä ja lukuisista muista puheenvuoroista, joita saamme täällä Itä- ja Kaakkois-Suomesta lukea ja kuulla. Suomi on vain keskenään kilpailevien ”kasvukeskusten” pieni maantieteellinen kolmio, joka joutuu elättämään meitä maakuopissa ja savumajoissa asuvia.

Me emme saa unohtaa, että Suomi ei ole vain Turku, Helsinki ja Tampere. Suomi on jokainen Suomen maakunta, kaupunki, kunta ja kylä. Suomi on ihmisten Suomi, jossa ihmisen arvoa ei mitata asuinpaikan mukaan eikä etäisyydellä vientisatamaan, ”kasvukeskukseen” tai yliopistoon.

Ikävä kyllä nämä asiat ovat Häkämiehen tavoin unohtuneet suurelta osaa päättäjiä ja virkamiehiä. Nyt on viimeinen aika muistuttaa, että he ovat väärässä. Suomi on maakuntien Suomi, Uusimaa, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi mukaan lukien, mutta eivät vain ne.

On aika lopettaa aluepolitiikka, joka palvelee vain keinotekoista ja yhteiskunnan tukemaa kasvukeskuspolitiikkaa. On aika palata aitoon aluepolitiikkaan, jossa ollaan kaikkien suomalaisten asialla. Tämä aluepolitiikan periaate tarkoittaa kaikkia politiikan alueita maataloudesta liikenteeseen ja koulutuksesta yritystoimintaan.

Perspektiivittömiä maakuntia suurempi uhka Suomelle ovat perspektiivittömät ihmiset, joista osa on ikävä kyllä päässyt korkeisiin virkoihin ja päättäjiksi.

Vesa Kallio

eduskuntavaaliehdokas 2023 (kesk.)