Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Entäs sitten Pieksämäki?

Mikkelin Kaupunkilehdessä kirjoitti Kirsi Olkkonen viime viikolla Etelä-Savossa tarvittavista yhteisistä ponnisteluista. Kirsi nosti keskusteluun aiheen, joka on tämän talven peräti ajankohtaisin: Etelä-Savon kansalaisten kohtalo. Etelä-Savon kaupunkien, Pieksämäen, Savonlinnan ja Mikkelin, kohtalo. Koko Etelä-Savon maakunnan kohtalo.

Tähän asti maakunnassa on tavoiteltu tulevaisuutta lähinnä tappelemalla keskenään. Mikkelin ja Savonlinnan vuosikymmenien painiottelua on Pieksämäki saanut katsoa vierestä kuin kolmantena pyöränä aviokriisissä. Potkaistu kun keskinäinen riita hetkeksi taukoaa.

Sivustaseuraajana Pieksämäki on silti osallistunut tappeluun ihan omin sisäisin kiistoin. Pariksi vuodeksi nuo jo painettiin veran alle, mutta rähäkkä syntyi uudelleen uudesta aiheesta. Kukkulan kunkusta nyt nahistellaan. - Tällä haluan kertoa, ettei sädekehä pään päällä Pieksämäkikään ole tyytynyt taistelua seuraamaan.

Olennaisin pohdinta on Kirsin oikein asettelema. Huoli 1. palveluiden, 2. työllisyyden, 3. väestön ja talouden, sekä identiteetin tulevaisuudesta. Huolen hoito vaatii välttämättä nykyistä parempaa yksituumaisuutta. Etelä-Savon identiteetin säilyttämistä osana omaa tulevaisuuttaan Pieksämäki on jatkuvasti saanut pohtia.

Kun ministeri Virkkunen aikoinaan viivoitti Pieksämäen ”muun-seutulaiseksi”, ovat rakentavat yhteydet, edes ne vähäiset, katkenneet maakunnan muihin osiin. Syitä silti sysissäkin – ei ole Pieksämäki myöskään sen koommin siltoja sinne rakennellut. Kurkkinut vain itään kuin odottaen kuuta nousevaa!

Kyllä mutta. Ensi vuonna kaikki muuttuu. Muutummeko me? Sote-ratkaisu sotkee jokaisen kaupungin ja kunnan korttipakan parahultaisesti. Vaan onko yksikään kuntayhteisö tehnyt muuttuvan tilanteen vaatimia organisaation muutoksia? Tulevien kunnallisten tehtävien painopisteiden uudistamista? Ovatko nykyiset organisaatio-osaset toimintakykyisiä muuttuvassa tilanteessa? Joko pölyttyi meidän kaupunkimme uusin strategia!

Toki Mikkeli on hakemassa uutta kaupunginjohtajaa. Se on oikein, kunhan valinnassa vaaka ratkaisee ylihuomisen vaatiman osaamisen.

Sama on edessä Pieksämäellä. Kaupunginjohtajan saavutettua eläkeiän, on odotettavissa milloin annetaan ilmoitus viran päättymisestä, ja uuden johtajan hakemisen alkamisesta.

Uusien johtajien on mahdollista uudistaa maakunnallista yhteistyötä. Olennainen etu valinnassa on kyky rakentavaan yhteiskunnalliseen kanssakäymiseen. Nykyistä paljon parempaan. Uuden valtuuston totinen ja vaativa työ alkaa nyt syksyllä todenteolla! Niin kaupungin kuin hyvinvointialueen.

Sotekeskusteluissa vilahtelevat digi-innostukset eivät lupaa hyvää. Virtuaalinen viranhoito tuntuu viehättävän. Valitettavasti. Etätyö on mukavaa, kun ei tarvitse tavata kasvotusten toisiansa. Eikä kuntalaisia. Joita myös asiakkaiksi saatetaan kutsua.

Kuka huolehtii - aikuisen oikeesti - Pieksämäen huomisesta?

päätoimittaja evp