Pääkirjoitus Syksyyn on syytä ryhtyä kunnolla varautumaan

Vaikka kesää on vielä jäljellä jopa helteeksi saakka, niin alkavaan syksyyn on syytä ryhtyä varautumaan kunnolla. Varautuminen koskettaa jokaista suomalaista, kaikkia kuntia ja kaupunkeja sekä elinkeinoelämän kaikkia toimialoja. Ennusmerkit alkavan syksyn ja tulevan talven osalta eivät ole mitenkään helpot. Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyssodan aallot lyövät nyt raskaasti Euroopassa, eikä Suomi ole jäämässä siitä aallokosta millään tavalla osattomaksi.

Talouden indikaattorit kertovat, että Euroopan talous ja samalla taloudet myös muissakin kehittyneissä maissa ovat kulkemassa kohti taantumaa loppuvuoden ja ensi vuoden aikana. Tiedot käyvät ilmi Teknologiateollisuus ry:n keskiviikkona julkaisemasta tuoreesta tilauskanta- ja henkilöstötiedustelusta. Suomessa teknologiateollisuuden tilauskanta on vielä suhteellisen vahva ja uusien tilaustenkin arvo on suurempi kuin vuosi sitten. Ensimmäiset merkit kysynnän hiipumisesta ovat kuitenkin jo nähtävissä kun kone- ja metalliteollisuuden vientitilaukset ovat selvästi laskeneet esimerkiksi vuodentakaiseen verrattuna.

Merkittävällä tavalla kustannuspaineita luova tekijä on energian hinta, joka on nyt jatkuvassa kasvussa. Ensi talvena sähkön hinnan uskotaan olevan huipussaan ja merkittävästi nykyistä korkeammalla. Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan arvonlisäveron alennus olisi yksinkertaisin ja vaikuttavin keino helpottaa sähkön hinnannousua ensi talvena. Ehdotus ei välttämättä ole lainkaan huono, vaikka se on ehditty torpata jo populistisena vaalitemppuna. Sähkön arvonlisäveron laskeminen määräajaksi olisi tasapuolinen, sillä se kohdistuisi kaikkiin sähköä kuluttaviin kotitalouksiin. Samalla se edistäisi ostovoiman säilymistä, sillä kiihtynyt inflaatio näkyy suomalaisten kuluttamisessa.