Mielipide | Vastaus nimimerkille ”Valkopaitainen lenkkeilijä”

Nimimerkki Valkopaitainen lenkkeilijä kysyi PL 26.7.22 yleisönosastolla onko Big Wheelsissä annettu ohjeistusta häirinnän ehkäisemiseksi. Tämä on tärkeä asia ja olemme erittäin pahoillamme, että paraatireitin varrella on voinut joutua kirjoittajan kertomaan tilanteeseen.

Vastauksemme on: kyllä, ohjeistusta on annettu. Tapahtuman turvallisuuskäsikirjassa on huomioitu erilaisten häiriöiden ja häirinnän mahdollisuus sekä läpikäyty toimintamallit mikäli tällaista havaitaan joko tapahtuma-alueella, sen läheisyydessä tai paraatin aikana.

Big Wheels on koko perheen tapahtuma ja olemme korostaneet tätä niin markkinoinnissa, järjestelyissä kuin osallistujien ohjeistamisessakin. Autoihin jaetaan ohjeistusta sisältävä tietopaketti ja asiallisesta käyttäytymisestä paraatissa muistutetaan myös paraatiin lähtiessä.

Big Wheelsin 20-vuotisen historian aikana ongelmatapauksia on tullut vastaan onneksi vain harvoin, sillä pääosa tapahtuman osallistujista ja yleisöstä osaa käyttäytyä ja noudattaa annettuja ohjeistuksia.

Lähes kaikki paraatin osallistujat käyttäytyvät hyvin ja noudattavat annettuja ohjeita, mutta poikkeuksetta joka vuosi joukkoon mahtuu myös näitä oman elämänsä sankareita, jotka viis veisaavat ohjeistuksista. Harmillisesti tänäkin vuonna cruisingissa mukana ajeli muutama autokunta, joissa roikuttiin auton ulkopuolella, poltettiin kumia tai huudeltiin ties mitä ohikulkijoille. Ja näemmä myös syyllistyttiin häirintään. Todella ikävää.

Näihin häiriötä aiheuttaviin tapauksiin puututaan järjestyksenvalvojiemme toimesta tapahtuma-alueelta poistuttaessa ja havaittaessa liikenteenohjaajat ohjeistavat osallistujia myös reitin varrella mahdollisuuksien mukaan. Meillä ei kuitenkaan ole keinoja estää ketään ajamasta paraatin mukana, koska reitti kulkee julkisia teitä normaalien liikennesääntöjen puitteissa. Siellä toimivalta on poliisilla, joka onkin yleensä näkyvästi esillä paraatireitin varrella.

Tärkeää olisi, että häiriö- tai vaaratilanteista ilmoitettaisiin heti kun niitä havaitaan - joko suoraan poliisille tai tapahtumajärjestäjälle. Tällöin näihin pystyttäisiin mahdollisimman pikaisesti puuttumaan.

Kaikista havaitsemistamme tai tietoomme tulleista vakavista häiriöistä ja vaaratilanteista ilmoitamme tapahtuman jälkeen viranomaisille. Olisimme kiitollisia, jos valkopaitainen lenkkeilijä olisi meihin yhteydessä ja kertoisi lisää tuntomerkkejä häiriötä aiheuttaneesta autokunnasta, jotta voisimme liittää tiedon tapahtumaraporttiimme ja toivottavasti myös tunnistaa kyseisen ajoneuvon paraatikuvista. Yhteystietomme löytyvät nettisivuiltamme.

Jari Räsänen

Turvallisuuspäällikkö

Big Wheels Events