Pääkirjoitus Työhön paluu loman jälkeen on monelle uusi alku

Heinäkuu on vaihtunut elokuuksi ja samaan aikaan monen kesälomat ovat juuri päättyneet. Edessä tuntuu olevan vain arkista aherrusta ja ilmassa on kesän lämmöstä huolimatta jo selvästi alkavaa syksyä. Ensimmäinen työpäivä loman jälkeen saattaa olla monelle kaikkea muuta kuin helppo ja mielekäs kokemus. Pieni työhönpaluuahdistus on asiantuntijoiden mukaan normaalia. Jos tunne jatkuu paria viikkoa kauemmin, on syytä alkaa pohtimaan tarkemmin, miksi työssä tuntuu raskaalta.

Suunnittelun avulla voi pyrkiä vaikuttamaan siihen, että lomalta palaaminen takaisin työelämään olisi mahdollisimman pehmeä. Työrytmiin pääseminen vaatii totuttelua ja työterveyspsykologit ovat suositelleet mahdollisuuksien mukaan sijoittamaan loman aloituksen ja lopettamisen keskelle viikkoa. Silloin palautumista edistävä viikonloppu tulee nopeammin. Kaikille tällainen ei ole mahdollista, eikä jokainen sellaista edes haluaisi. Kannattaa kuitenkin ottaa käyttöön kaikki sellaiset keinot, jotka omakohtaisesti tuntuvat hyvin edistävän töihin palaamista loman jälkeen.

Töihin palaaminen voi olla myös uuden alku. Moni ennätti ennen kesälomia siivoamaan työpöydän tekemättömistä töistä. Loman jälkeen rästihommat eivät ole välttämättä heti rasittamassa mieltä. Työterveyslaitoksen mukaan loman jälkeen kannattaa varata aikaa kalenterista tärkeille työtehtäville sekä esimerkiksi uuden oppimiselle.

Uuden tiedon haltuun ottamisessa ja uuden opettelemisessa on tärkeää edetä asiassa pala kerrallaan. Kalenteriin voi esimerkiksi varata aikaa uuden oppimiseen vartin verran joka aamu. Siitä on myös syytä pitää kiinni, että päämäärä tulee aikanaan saavutettua.

Uusi loma on edessä nopeammin kuin ehtii edes ymmärtämään.

Lue lisää aiheesta