Pääkirjoitus Marjanpoiminta tuo mielihyvää ja antaa lisäansioita

Suomalainen metsä on aarreaitta, jonka antimia ei edelleenkään täysimääräisesti hyödynnetä. Tänä vuonna marjastajat voivat olla tyytyväisiä ja hyvillä mielin, sillä marjoa tulee mukavasti. Esimerkiksi mustikan pääsatokausi on alkanut eteläisessä ja keskisessä Suomessa. Pölytys onnistui erinomaisesti ja marjaa on tulossa runsaasti koko maassa. Heinäkuun sateet varmistivat hyvän mustikkasadon. Myös puolukan satonäkymät ovat hyvät onnistuneen kukinnan ansiosta.

Osalle marjanpoimijoista marjastaminen tuo myös lisänansioita, kun metsien antamaa satoa kerätään oman käytön lisäksi myös myyntiin. Kannattaa muistaa, että luonnontuotetulot ovat verovapaita, jos myyjänä on kerääjä itse ja tuote on luonnonvarainen.

Yksityinen poiminta ja myynti lisääntyivät korona-aikaan kun suomalaiset suuntaisivat sankoin joukoin metsään. Marjanpoiminnan yhteydessä kunto kohenee ja myös mieli virkistyy. Suuntaus on jatkunut myös tänä vuonna. Kannattaa muistaa, että suomalaiset marjat ovat todellista superfoodia, joilla on runsaasti hyviä terveysvaikutuksia esimerkiksi verenpaineeseen ja joissakin on nähty merkkejä parantuneesta verisuonten toiminnasta.

Marjastamisen perinnettä kannattaa siirtää myös uusille sukupolville. Valitettavasti monilla aikuisilla on edelleen tuoreessa muistissa lapsuuden marjastusretket, johon koko perhe oli pakotettu osallistumaan. Näitä mielikuvia ei enää ole haluttu siirtää omalle jälkikasvulle. Marjastusreissusta kannattaakin tehdä enemmän elämys kuin puhtaasti tuloshakuinen suoritus. Esimerkiksi eväiden syöminen luonnon keskellä on monelle lapselle mieleenpainuva kokemus, eikä koko perheen keskinäistä yhdessäoloa voi korvata millään.