Pääkirjoitus Elävä tori on elävän kaupungin sykkivä sydän

Pieksämäellä kauppatori on sananmukaisesti keskellä kaupunkia, kuten sen pitääkin olla. Erään määritelmän mukaan tori eli aukio on avoin julkinen tila, joita on erityisesti kaupungeissa ja muissa asutuskeskuksissa.

Elävä tori on koko kaupungin sydän, joka omalla olemuksellaan sykkii elinvoimaa koko keskustan alueelle. Pieksämäen kauppatori on viime vuosien aikana hienolla tavalla uudistunut ja nostanut profiiliaan kaikkien kaupunkilaisten olohuoneena. Siitä on muodostunut viihtyisä ja suosittu kokoontumispaikka, joka houkuttelee esimerkiksi kahville ja ostoksille. Torin alueen palvelutarjonta onkin vähintään riittävä Pieksämäen kokoiselle kaupungille ja toria kelpaa esitellä kauempaakin paikkakunnalle saapuville vieraille. Alueen yrittäjät ovat tehneet hienoa työtä torialueen vetovoiman lisäämiseksi.

Tori tarvitsee toimiakseen myös ihmisiä, eli kaupunkilaisia tai kaupungissa vierailevia, satunnaisia ohikulkijoita ja vaikka vahingossa paikalle sattuneita. Vasta elävät ihmiset omalla olemuksellaan tekevät elävän torin ja antavat katukuvaan toivottua vilinää. Tyhjä tori ei toimi, vaikka siellä olisi kuinka paljon palveluita ja viihtyisyyttä lisääviä elementtejä. Onneksi Pieksämäellä ihmiset ovat löytäneet torin ja osaavat myös käyttää torilla olevia palveluja. Ilman ihmisiä tori olisi vain tyhjä aukio.

Pieksämäen vuonna 2020 päivitetyn torisuunnitelman mukaan torin myyntikojujen väritys on tumma ja kiinteät kojut sijoitellaan alueen laitamille. Suunnitelma tuntuu toimivan myös käytännössä ja Pieksämäen toria on kehuttu taajaan myös oman kaupungin ulkopuolella.

Lue lisää aiheesta