Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Eläkkeensaajien yhdistysten toimintaa täytyy tukea

Eläkkeensaajien yhdistysten toiminta on erittäin tärkeää ja sitä pitää tukea. Kunnat ja kaupungit eivät pysty korvaamaan eläkeläisjärjestöjen paikallisyhdistyksissä toimivia useita kymmeniä tuhansia vapaaehtoisia vertaisohjaajia. He tekevät ensiarvoisen tärkeää työtä ikäihmisten henkisen ja fyysisen terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseksi sekä yksinäisyyden torjumiseksi.

Eläkeläisjärjestöjen ennaltaehkäisevä työ lisää ja ylläpitää ikääntyneiden sosiaalista, psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia. Lisäksi se on täydellistä täsmälääkettä yksinäisyyden torjuntaan. Yhdistykset ovat olleet koronan takia tiukoilla, muun muassa jäsenkadon vuoksi ja olisikin suotavaa, että kunnat tulisivat tässä tilanteessa yhdistysten tueksi koronan lamauttamien toimintojen liikkeelle saamiseksi. Kuntien ja järjestöjen järkevällä yhteistyöllä on mahdollista parantaa olennaisesti monien ihmisten elämänlaatua.

Paikallisyhdistyksillämme on toimintaorganisaatiot valmiina. Tarvitaan oikeanlaista tukea, väline- ja materiaaliapua ja ennen kaikkea halua aitoon yhteistyöhön. Yhdistysten toiminnan osalta elintärkeät toimipakat tulee saada maksutta. On tärkeää, että ikäihmiset pystyvät henkisesti ja fyysisesti toimintakykyisinä ja sosiaalisesti aktiivisina. Heille tulee tarjota yhteiskunnallisia palveluja edulliseen hintaan niin joukkoliikenteen kuin kulttuurin osallistumisen osalta. Hyvinvointialueiden ja kuntien kiinteä vanhusneuvostojen yhteistyö on tärkeää. Toimiva hyvinvointi koostuu kuntoon ja terveyteen sovitetusta asumisesta, toimivasta ja turvallisesta ympäristöstä, kohtuullisesta eläketurvasta, hyvistä ihmissuhteista ja yhdenvertaisuuden kokemuksista.

Kuntien vanhusneuvostot jatkavat syksyllä 2021 valituilla kokoonpanoilla kulumassa olevan valtuustokauden neljä vuotta. Tehtävien luonne muuttunee enemmän ennalta ehkäiseviin toimenpiteisiin, kuten tilanteeseen kuuluukin. Vanhuksien kotona asumisen osuutta pyritään nostamaan edelleen. Etelä-Savon hyvinvointialueella tavoite 94 prosenttia. Hyvinvointialueelle perustetaan oma alueellinen vanhusneuvosto. Alueelliset vanhusneuvostot luovat ja laativat omat tavoitteensa.

Kevätkokous pitää kunnan ja hyvinvointialueen vanhusneuvostojen kiinteää yhteistyötä tärkeänä. Siksi hyvinvointialueiden vanhusneuvostoihin olisikin saatava edustus eläkeläisjärjestöistä. Ennaltaehkäisevä sosiaali- ja terveyspolitiikka jäävät molempien, sekä kuntien että hyvinvointialueiden tehtäväksi. Vanhusneuvostojen tulee olla vaikuttavia toimielimiä, eikä viranhaltijoiden lausuntojen sanansaattajia.

Seija Boehm

puheenjohtaja

Pieksämäen Seudun Eläkkeensaajat