Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Suomalaisuuden päivänä suunta Nato-päätökselle

Tänään vietetään suomalaisuuden päivään eli J.V. Snellmanin päivää. Tämä päivä on suomen kielen asemaan hyvin merkittävästi vaikuttaneen J.V. Snellmanin syntymäpäivä ja lsiäksi vakiintunut liputuspäivä. Snellmanin päivää suositeltiin liputuspäiväksi jo 1920-luvulla, mutta vasta vuonna 1952 päivä merkittiin almanakan liputuspäiväluetteloon.

Suomalaisuuden päiväksi Snellmanin päivä nimettiin vuonna 1978. Tänään liput liehuvat suomalaisuuden sekä filosofina, kirjailijana ja sanomalehtimiehenä tunnetun Johan Vilhelm Snellmanin kunniaksi. Häntä pidetään Suomen kansallisfilofina ja yhtenä tärkeimmistä kansallisista herättäjistä. Snellman korosti suomen kielen asemaa, suomalaisen kirjallisuuden julkaisemista ja oman rahan saamista Suomelle. Ilman Snellmania asiat saattaisivat olla toisin.

Kuluvasta viikosta on tulossa monessa mielessä historiallinen koko Suomelle ja kaikille suomalaisille. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin kertovat tänään kantansa Suomen Nato-jäsenyyteen. Ennakkoarvioiden mukaan valtionjohdon kanta nato-jäsenyyteen tulee olemaan myönteinen.

Se kuvastaa myös suomalaisten enemmistön kantaa Suomen Nato-jäsenyyteen. Ylen Taloustutkimuksella teettämän tuoreen kyselyn mukaan 76 prosenttia eli jo yli kolme neljästä suomalaisesta haluaa Suomen liittyvän Natoon. Kannatus on noussut melkoisesti, sillä maaliskuun kyselyssä lukema oli 62 prosenttia.

Vaikka eduskunta päättää lopullisesti Suomen Nato-hakemuksen jättämisesta, niin presidentin ja pääministerin mielipiteet asiasta ovat erittäin keskeisiä ja vahvasti suuntaa antava. On tärkeää, että asiassa edetään yksituumaisesti.