Kolumni Kädessäsi on historiallisen suuri lehtien ulkoasun uudistaminen

Jos tämän aamun Pieksämäen Lehti näyttää silmääsi hieman erilaiselta, niin juuri sellaiselta sen pitääkin näyttää. Erilaiselta ja uudistetulta. Lehden ulkoasun suhteen mikään ei ole enää niin kuin oli ennen ja se on lähtökohtaisesti hyvä asia, vaikka meidän jokaisen silmä vaatiikin siihen jonkin verran tottumista.

Pääsiäisen aikaan tapahtui paljon kaikenlaista. Silloin ulkoasu vaihtui Mediatalo Keskisuomalaisen lehdissä samaan aikaan ja uudet mallit ajettiin sisään yhdessä yössä. Tai reilu pari päivää siihen lopulta kului ja tänään torstaina ulkoasun uudistuminen näkyy myös Pieksämäen Lehdessä.

Yhteensä lähes 80 lehden ulkoasun uudistaminen on mittakaavassaan Suomen suurin. Eikä se ole mitenkään tavallista edes maailmanlaajuisesti, että mediakonsernilla on samanlainen ulkoasu kaikille lehdille.

Tietyllä tavalla saamme olla tässä tilanteessa edelläkävijän kengissä. Jännityksellä odotamme miten lukijat ottavat uudistuksen vastaan ja katsomme kuinka meidän täällä käy.

Lehtien ulkoasuja on uudistettu ennenkin ja edellisen kerran Pieksämäen Lehden ulkoasu uudistui vuonna 2017. Mutta yhtä suurta ja kokonaisvaltaista uudistusta ei ole aikaisemmin toteutettu. Uuden ulkoasun takana on Kööpenhaminassa asuva ruotsalainen uutismediaan erikoistunut visuaalinen suunnittelija Anna Thurfjell. Hän haki uuteen ulkoasuun inspiraatiota lehtien historiasta, Suomen kielestä ja kulttuurista sekä arvostamistaan suomalaisista muotoilijoista, kuten Alvar Aallosta, Eero Saarisesta ja Armi Ratiasta.

Thurfjell luonnehtii suomalaista tyyliä erottuvaksi, tasa-arvoiseksi ja luonnolliseksi. Uudella ulkoasulla hän halusi parantaa lehtien luettavuutta ja käytettävyyttä.

Ulkoasua ei ole uudistettu sormia napsauttamalla vaan sitä on valmisteltu yli vuoden ajan. Käytännön työ jatkuu edelleen, sillä korjauksia ja pientä viilaamista tehdään jatkuvasti tuotannon mukana.

Digitaalisuuden korostaminen on ollut koko uudistuksen lähtökohtana. Jos palataan ajassa viitisen vuotta taakse päin, niin monen paikallislehden digitarjonta oli enemmän tai vähemmän olematonta, yleensä enemmän. Verkkosivut toki olivat jo olemassa, mutta niiden sisältö ei ollut kovin ajan tasalla olevaa ja niiden käytettävyys oli nykyiseen verrattuna vaivalloista.

Nyt uutiset kulkevat ihmisillä taskussa ja niitä luetaan entistä enemmän mobiilisti, eli kännykän näytöltä. Myös uuden ulkoasun täytyy olla sellainen, joka tukee lehtien digitaalista kehitystä ja parempaa luettavuutta.

Varmasti joku näkee yhteisessä ulkoasussa myös huonoja puolia. Muutamat saattavat sanoa, että lehtien omaleimaisuus katoaa. Lehtien yhteinen ulkoasu ei kuitenkaan vaikuta millään tavalla niiden sisältöihin. Paikallisuus on edelleen Pieksämäen Lehden perustehtävä ja kirkkain johtotähti, eikä se muutu mihinkään tämänkään uudistuksen jälkeen.

Pieksämäen Lehteä tehdään jatkossakin paikallisin voimin paikallisille ihmisille ja paikallisista lähtökohdista. Pieksämäen Lehdelle Pieksämäki on aina ykkönen.

Muutokselle täytyy antaa aikaa ja mahdollisuus. Lehden sivurakenne on hieman toisenlainen kuin aikaisemmin, mutta kaikki entiset elementit ovat edelleen olemassa. Silmä tottuu. Ja ihmiset myös.