Jussi Hentusen kolumni | Yhteistyö tavaksi toimia Pieksämäellä

Pieksämäkeä niin kuin koko maailmaa on vaivannut jo kolmatta vuotta covid-19 virus, eli korona. Tämä on vaikuttanut rajulla kädellä yrityksiin, yritystoimintaan sekä koko yhteiskuntarakenteisiin. Se on tehnyt myös normaaleista rutiineistamme erittäin hankalia, vaikuttaen kaikkeen eikä paluuta entiseen normaaliin näyttäisi olevan.

Tämäkään ei vielä riittänyt, vaan Venäjän täytyi aloittaa sotatoimet Ukrainaa vastaan ja vaikuttaa teollaan vielä koronaakin rajummin elinkeinoelämän tavoitteisiin ja toimintamahdollisuuksiin, niin meillä Suomessa kuin koko Euroopassa. Puhumattakaan siviiliväestön kärsimyksistä.

Kustannusten valtava nousu, komponenttien ja muiden tarvikkeiden saatavuuden radikaali huononeminen vaikeuttavat yritysten toimintamahdollisuuksia. Siitä johtuvan hinnankorotuspaineen siirtäminen loppukäyttäjien maksettavaksi mietityttää yrityksiä. Mahdollinen tavarantoimittaja -listalta tippuminen saa yrittäjän mielenrauhan järkkymään ja miettimään kaiken muun lisäksi elinkeinonsa olemassaoloa.

Kuten Ukrainan sota on meille näyttänyt, Eurooppa on pystynyt yhdistymään ja pysynyt yhtenäisenä tukiessaan Ukrainaa. Kaikki tämä on ollut mahdollista toteuttaa avoimella keskusteluyhteydellä.

Pieksämäellä on samalla tavoin ryhdyttävä puhaltamaan yhteen hiileen, jotta saisimme paikalliset elinkeinoelämän vaikuttajat, yritykset, virkamiehet ja valtuutetut avoimeen keskusteluyhteyteen. Se johtaa kohti valoisampaa tulevaisuutta.

Vastakkainasettelun aika on nyt jätettävä taakse ja luotava katse kohti uutta aikaa. Yhteistyöllä ja vaikuttamalla voimme saavuttaa merkittäviä tuloksia paikkakuntamme kehittämiseksi.

Yhteistyö tavaksi toimia Pieksämäellä on yrittäjäjärjestömme suuri visio ja tavoite. Vain yhteistyöllä saavutamme suuret markkinat. Järjestömme tavoitteena on kouluttaa yritysten sekä viranhaltijoiden valmiutta hankintojen toteuttamisessa sekä auttaa hankintalain kiemuroissa. Tämä onnistuu vain yhdessä suunnitellen ja avoimin mielin toteuttaen.

Pieksämäestä on luotava entistä yrittäjäystävällisempi paikkakunta, jotta saisimme tänne uusia yrityksiä. Tämä saadaan toteutettua vain järjestelmällisellä yhteistyöllä viranhaltijoiden ja yritysten välillä. Viranomaispäätökset ja erilaiset lupa-asiat on saatava joustavasti ja vitkastelematta kuntoon, niin sanotulla yhden luukun taktiikalla.

Vahvuutenamme ovat laadukas hoiva-alan osaaminen, kulttuuri- ja hyvinvointimatkailu kaikkine liikunta- ja luontoreitteineen. Olemmehan myös risteysasema ja rautatiekaupunki. Näitä asioita meidän kaikkien on edelleen yhteisvoimin kehitettävä.

Toisen ja kolmannen asteen oppilaitosten pysyminen paikkakunnalla on mielestäni erittäin tärkeää. Meillä on vahva hoiva-alan koulutusosaaminen. Paikkakunnallamme toimii useita hoiva-alan yrityksiä, jotka tekevät erittäin antoisaa yhteistyötä oppilaitosten kanssa. Tätä yhteistyötä on meidän vietävä eteenpäin myös koskemaan entistä useampaa toimialaa, sillä oppilaitokset ovat aidosti avoimia ja yrittäjämyönteisiä.

Meidän on yrittäjinä huolehdittava, että oppilaitoksissa koulutuksen taso vastaa laadullisesti ja oppimäärältään yritysten nykyisiä, haastavia tarpeita jokapäiväisessä työssä.

Huolenamme on kuitenkin autioitunut keskusta, joka meidän on yhdessä kiinteistönomistajien ja kaupungin kanssa saatava houkuttelevammaksi ja elinvoimaisemmaksi. Toimiva ydinkeskusta on käyntikorttimme Pieksämäelle tulijoille. Tätä työtä haastankin nyt kaikki yhdessä tekemään.

Kirjoittaja on Pieksämäen Yrittäjät ry:n puheenjohtaja.