Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vanhusneuvostojen toimintaedellytykset varmistettava Etelä-Savossa

Etelä-Savon hyvinvointialueen uusi, toimintansa aloittava alueellinen vanhusneuvosto muodostuu kuntien vanhus- ja vammaisneuvoston jäsenistä. Kuntien vanhusneuvostoista valitaan vähintään yksi edustaja alueelliseen vanhusneuvostoon.

Paikalliset, kuntien omat vanhusneuvostot ovat keskeinen kanava ikääntyneen väestön kuulluksi tulemista. On varmistettava, että hyvinvointialueemme kasvavan eläkeläis- ja vanhusväestön erityistarpeet tulevat huomioiduiksi. Koemme, että eläkeläisjärjestöjen edustus hyvinvointialueen vanhusneuvostossa on oikea taho turvaamaan alueemme eläkeläisten ja ikääntyneiden oikeuksia ja palvelujen saatavuutta.

Eläkeliiton Etelä-Savon piiri kuuluu Etelä-Savon hyvinvointialueeseen. Piirin alueella on havaittu Essoten aikana paikallisten hyvinvointiasemien ”alasajoa” ja palveluiden keskittämistä suurempiin asutuskeskuksiin. Tällainen kehitys on aiheuttanut vanhusväestön keskuudessa ahdistusta ja pelkoa palvelujen loppumisesta omalla paikkakunnalla. Näin ollen paikallisten ikäihmisten edustus hyvinvointialueen alueellisessa vanhusneuvostossa koetaan lähes elinehdoksi.

Laissa todetaan, että alueelliselle vanhusneuvostolle tulee antaa mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on tai joilla vanhusneuvosto arvioi olevan merkitystä ikääntyneen väestön ja heidän tarvitsemiensa palveluiden kannalta. Vanhusneuvosto tulee ottaa mukaan osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen.

Arvo Levänen

Eläkeliiton Etelä-Savon piirin puheenjohtaja

Kaija Montin

Eläkeliiton Etelä-Savon piirin varapuheenjohtaja

Juhani Sihvonen

Eläkeliiton Etelä-Savon piirin toiminnanjohtaja