Pääkirjoitus Pankkifuusiota on Savossa osattu odottaa

Perjantaina julkistettiin uutinen, jota oli osattu jo jossain vaiheessa odottaa. Suur-Savon ja Pohjois-Savon Osuuspankit aikovat yhdistyä Savon Osuuspankiksi (OP Savo). Kahden suuren maakunnallisen toimijan pankkifuusio on samalla luontevaa jatkumo jo vuosia jatkuneille yhdistymisille pankkitoimialalla.

Yhdistymisellä halutaan luonnollisesti entistä leveämmät hartiat, eli suurempi toimija on entistäkin vahvempi rahoittamaan yhtä suurempia kehityshankkeita. Pankkifuusion toteutuessa Savon Osuuspankki on toiseksi tai kolmanneksi suurin pankki koko OP-ryhmässä. Sen tase olisi lähes 6,9 miljardia euroa, asiakasliiketoiminta 11,3 miljardia ja pankit ovat varat olisivat lähes 890 miljoonaa euroa.

Taustalla on myös asiakaskäyttäytymisen raju muuttuminen. Pankkipalvelut ovat yhä enemmän verkossa ja entistä harvempi käy asioimassa pankkikonttorissa. Siksi konttorien määrää on harvennettu, eikä niitä tuskin enää lisätä. Koronakriisi on lisännyt digitalisaatiota entisestään, eikä esimerkiksi työskentely ole enää niin paikkasidonnaista. Se varmasti osaltaan helpottanut fuusioneuvotteluja.

Varmaa on myös, että jossain vaiheessa pankkifuusiot saavat jatkoa Savossakin. Tunnusteluja oli tehty jo esimerkiksi Pohjois-Karjalan puolelle ja fuusiomahdollisuuksia on myös Savon puolella.

Olisiko seuraavaksi maakuntafuusion vuoro?

Lue lisää aiheesta