Mielipide | Hei hei hoitajille

Hoitajien työtä ei arvosteta. Eikä siitä haluta maksaa. Varsinkaan Etelä-Savossa ja etenkään Pieksämäellä.

Pieksämäellä kiirevastaanotolla ja kotihoidossa ovat ovet käyneet ulospäin ja kiirevastaanotto pyörii nykyään melkeinpä opiskelijoiden ja eläkeläisten varassa. Työvuorosuunnittelu ontuu ja viranhaltijat ovat pihalla.

Kotihoidon osalta tuli ikääntyneiden tulosaluejohtaja Päivi Kauppiselle kiire vasta sitten, kun sieltä on irtisanoutunut liikaa hoitajia. Heidän työtään ei ole arvostettu ja työn vaativuuden arviointi alakanttiin pitääkin palkan ja arvostuksen pohjalukemissa. Niinpä yksin kiireellä raskasta työtä tekevät hoitajat sanoivat, että nyt riitti! Niin pitääkin tehdä. Mitä tahansa soopaa ei tarvitse sietää.

Arvatkaapa mitä sitten tapahtui? Kauppinen pisti kotihoidon palvelut kilpailutukseen ja vasta nyt päätti, että kaipa sitä jotain ekstraa voisi omille maksaa. Nyt maksetaan vakkareille sitouttamislisää 100 euroa kuukaudessa. Sen voi tosin heti lopettaa, kun tilanne niin sallii.

Ennustan jo nyt, että kotihoidon kilpailutuksen voittajien palkkalistoilla ovat samat työntekijät, jotka ovat kaupungilta irtisanoutuneet. Paremmalla palkalla ja paremmilla työoloilla. Kuntalaisten rahojen välistä vetäjinä toimivat pahimmillaan Cayman-saarilla rahojaan lepuuttavat sijoittajat.

Vastaanotto- ja sairaalapalveluiden tulosaluejohtaja Kirsi Huttusella ei ole ilmeisesti vielä kiire, koska kunnon toimenpiteistä kiirevastaanoton työntekijöiden pitämiseksi ei ole havaintoja.

Kaupunki tuo lähiavustajiksi vuokratyöläisiä Filippiineiltä ja Intiasta. Nyt huudan liittojen, etenkin Tehyn, SuPerin ja JHL:n suuntaan. Ottakaa koppi näistä ihmisistä! Pitäkää huoli, että heitä ei käytetä pelinappuloina. Ottakaa heidät heti jäseniksi. He eivät tiedä mihin tulevat ja miksi tulevat. He ovat syyttömiä täällä oleviin ongelmiin ja tulevat pyynnöstä, joten heitä täytyy kohdella ihan yhtä hyvin kuin muitakin työkavereita.

Mieleeni muuten pälkähti jo sellainenkin ajatus, että sote ajetaan Pieksämäellä tarkoituksella alas, jotta hyvinvointialueen hallinto voi laittaa Pieksämäen kiinni. Sitten johtavat viranhaltijat päätyvät kovapalkkaisiin johtotehtäviin yksityisille sote-firmoille ja kuntalainen maksaa heiltä ostetuista palveluista. Mutta eihän tällaista Suomessa tapahdu? Eihän?

Hoitajien lakkoa vastaan on hyökätty ympäri Suomen valehtelemalla ja vääristelemällä. On nimittäin käynyt ilmi, että lakon aikana työnantajien mielestä tarvitaankin enemmän hoitajia kuin lakon ulkopuolella, jotta pakolliset hoidot toteutuvat. Mm. Tyksissä on ollut dialyysiosastolla suojelutyössä enemmän hoitajia kuin ennen lakkoa joissain normaalivuoroissa. Tätä kirjoittaessa hallitus virittelee näihin valheisiin perustuen pakkolakia lakon kumoamiseksi. Hoitajat ovat näet liian tärkeitä lakkoon, mutta liian turhia saadakseen riittävää palkkaa.

Jännä nähdä, miten Pieksämäellä käy jos lakot tänne asti yltävät. Onko työvuorolistoilla enemmän nimiä kuin ennen lakkoa?

Esa Annala

ay-aktiivinen hoitaja