Kolumni Kevät ottaa takapakkia ja talvi pitää vielä otteessaan

Nyt sitä on. Enemmän kuin tarpeeksi. Joidenkin mielestä sitä on ehdottomasti ihan liikaa. Nimittäin lunta. Ja lisää on koko ajan luvassa. Kiinteistönhoitajat, lumiaurojen kuljettajat ja varsinkin omakotiasujat alkavat olemaan jo vähintään kurkkuaan myöten täynnä lumenpaljoutta. Sitä ovat myös ihmisten pihat. Soveliasta loppusijoituspaikkaa lumikasoille on enää vaikeaa löytää, koska kaikki nurkat ovat sitä täynnä jo ennestään.

Vaikka taannoinen leuto tuulahdus vesisateineen ennätti jo mukavasti syömään kinoksia, niin tämän viikon jälkeen kaikki saattaa olla niin kuin oli vielä kuukausi sitten.

Nyt ei pidä ajatella, että siellä se Issakainen taas inhoaa talvea. Koska en inhoa. Vaikka olen kevään lapsi ja toukokuussa syntynyt, niin talvi on minulle mieluinen vuodenaika. Kyllä talvella pitää olla kunnolla lunta. Ja tarpeeksi pakkasta. Ja pimeääkin saa olla. Eihän se muuten olisi talvi ollenkaan, vaan tietyllä tavalla ikuinen marraskuu. Ja jos oikein tarkkaan muistellaan, niin sellaisia talvia meillä on jo ollut. Joten ei kiitos sellaisille talville.

Hiihtämässäkin kävin. Kolmesti. Se oli minulle ihan tarpeeksi yhden talven lumille

Ilmatieteenlaitoksen tuoreen ennusteen mukaan tämä huhtikuun ensimmäinen viikko on erittäin talvinen. Lumisateet alkoivat jo maanantaina ja jatkuvat vielä tänään tiistaina koko päivän. Lunta saattaa tupruttaa jopa 20 senttiä. Vanha kansa sanoo, että uusi lumi on vanhan surma. Tosin sitä vanhaa lunta on niin paljon, että uuttakin saa tulla melkoisesti jos se aikoo entistä hävittää.

Ajatelkaas, että ensi kuun jälkeen on jo kesäkuu. On sitä ennenkin satanut lunta juhannuksena, mutta viime vuonna oli oikein hellettä. Kuukaudet eivät ole veljeksiä keskenään, ehkä enemmänkin nahistelevia sisaruksia. Esimerkiksi maaliskuu oli Ilmatieteenlaitoksen tilastojen mukaan pitkän ajan keskiarvojen mukaan normaalia lämpimämpi. Kuukauden keskivaiheilla vallinneen korkeapaineen aikana keskilämpötila oli ajankohtaan nähden selvästi korkeampi. Maaliskuu oli myös normaalia vähäsateisempi suuressa osassa Suomea korkeapaineen ansiosta. Siksi myös aurinko paistoi tavanomaista enemmän suuressa osassa maata.

Aurinkoisesta ja lämpimästä säästä huolimatta lumet eivät juuri saaneet maaliskuussa kyytiä. Sulaminen oli hidasta vähäisten sateiden ja yöpakkasten takia.

Terminen kevät on vuodenajoista lyhin ja se kestää vain kuudesta yhdeksään viikkoa, kertoo Ilmatieteenlaitos. Termisen kevään aikana vuorokauden keskilämpötila on nollan ja +10 asteen välillä. Kolmen kuukauden tilastoissa termiseen kevääseen kuuluvat maaliskuu, huhtikuu ja toukokuu.

Termisen kevään alku vaihtelee hyvin usein parisen viikkoa keskiarvon ajankohdasta. Täällä maan keskivaiheilla kevät on aikaisimmillaan alkanut jo ennen maaliskuun puoliväliä ja Etelä-Suomessa myöhäisimmillään huhtikuun puolivälissä. Nyt ollaan enemmän lähellä sitä huhtikuun puoliväliä, jos vielä silloinkaan.

Säästä puhuminen on helppoa ja leppoisaakin. Jos toisilleen vieraat ihmiset eivät muuta puhumista keksi, niin säästä sentään pystyy aina keskustelemaan. Siitä jokaisella on oma mielipiteensä ja sen uskaltaa sanoa myös ääneen ilman pelkoa julkisesta lynkkauksesta. Vielä se kevät sieltä yhtenä kauniina päivänä tulee. Sitä ennen tulee lunta.