Pääkirjoitus Hoitajapulaan tarvitaan apua myös ulkomailta

Pieksämäellä on paha hoitajapula (PL 2.4.2022). Paikkakunnalla olisi työtä ja tarvetta sairaanhoitajille, mutta varsinkin lähihoitajille. Esimerkiksi kohta koittavan kesän osalta tilanne on vaikea, sillä sijaisia ei ole juuri tullut.

Hoitajapulassa raha on hyvä porkkana ja Pieksämäelläkin on otettu käyttöön määräaikainen sadan euron sitouttamislisä. Se maksetaan vakituiselle henkilöstölle kolmen kuukauden välein.

Mutta raha ei yksin tai pelkästään riitä. Tarvitaan myös tekijöitä, auttavia käsipareja. Avuksi on otettava työperäinen maahanmuutto, sillä omasta maasta ei yksinkertaisesti riitä tarpeeksi työntekijöitä. Siksi myös Pieksämäki aloittaa hoitajien rekrytoinnin ulkomailta vuokratyöntekijöitä välittävän yhtiön kanssa. Pieksämäelle on tulossa hoitajia Intiasta ja Filippiineiltä.

Hoitajapulaa yritetään ratkoa myös oppisopimuskoulutuksella, mutta siitäkään ei ole nopeaa ratkaisua luvassa. Lisäksi koulutukseen oli huomattavasti vähemmän hakijoita kuin reilu vuosi sitten. Hoitoalan vetovoiman lisäämiseksi on kuitenkin syytä löytää uusia ja entistä houkuttelevampia keinoja.

Palkkakysymystä ratkotaan parhaillaan valtakunnallisesti Tehyn ja Superin lakon myötä. Hoitajat ovat varmasti palkkansa ansainneet, mutta lakon ajankohta on koronan ja Ukrainan kriisin myötä huonoin mahdollinen. Toivottavasti sopu löytyy mahdollisimman nopeasti.