Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Tieto päätöksistä on tärkeää demokratian kannalta

Yritin etsiä jokin aika sitten tietoa entisen kaupungintalon rannan kaavoituksen taustoista huonolla menestyksellä. Kaavaprosessi on kestänyt jo vuosia. Pieksämäen kaupungin sivuilla päätöspöytäkirjat ovat saatavilla enää vain kahden viimeisen vuoden ajalta.

Virallinen perustelu pöytäkirjojen poistolle verkosta on se, että ne eivät täytä yksityisyydensuojaan liittyviä säännöksiä. Perustelu ontuu, kun kyse on kunnan toimintaan liittyvistä julkisista asioista. Salassa pidettävät asiat on jo ennenkin käsitelty erikseen, eikä niitä ole levitelty turuille ja toreille.

Kokousaineistoja saa toki edelleen käydä lukemassa Latomossa. Lisäksi kaupungin kirjaamoon voi tehdä maltillisen kokoisia, kohdennettuja asiakirjapyyntöjä sähköpostitse.

Tuntuu kuitenkin tyhmältä vaivata kirjaamon työntekijöitä, kun samat aineistot voisi itsekin napsutella verkosta auki melko vähällä vaivalla.

Vastaukset pöytäkirjojen poistoa koskeviin kysymyksiin vaihtelevat sen mukaan, keneltä niistä kysyy. Yhden viranhaltijan mukaan jatkossa verkossa julkaistavista pöytäkirjoista on piilotettava kaikki nimet. Toisen mukaan vain yksityishenkilöiden nimet ja luottamushenkilöiden allekirjoitukset poistetaan.

Selkeää perustetta ei ole myöskään löytynyt sille, miksi pöytäkirjat voivat olla verkossa kahden vuoden ajalta, mutta sitä edeltävät aineistot eivät voi.

Tämä herättää tunteen, että todellinen syy asiakirjojen poistamiseen on pyrkimys hiljentää kansalaiskeskustelua ja halu vaikeuttaa kuntalaisten mahdollisuutta saada tietoa kaupungin ja päättäjien toiminnasta.

Erilaiset näkökulmat, ristiin käyvät edut ja niitä koskeva avoin keskustelu kuuluvat oleellisesti demokratiaan. Toivon, että päättäjät ja kaupungin viranhaltijat mieluummin kunnioittaisivat kuin pelkäisivät näitä ydinasioita.

Demokratian kannalta tärkeää on tämä: meidän kuntalaisten tulisi voida seurata päätöksentekoa ja omien edustajiemme toimintaa mahdollisimman matalalla kynnyksellä.

Myös luottamushenkilöiden kannalta nopea ja vaivaton tiedon saanti asioiden aiemmista vaiheista on oleellista. Esityslistat ja aineistot tulevat kokouksiin usein lyhyellä varoitusajalla. Harvalla on juuri siinä kohtaa aikaa lähteä erikseen virka-aikana Latomoon tutkimaan aiempia pöytäkirjoja.

Viimeisimmissä kuntavaaleissa Pieksämäen äänestysprosentti oli 46,5. Vain Kajaanissa äänestettiin yhtä vähän kuin Pieksämäellä.

Nyt tulisi ottaa käyttöön kaikki mahdolliset keinot, joilla lisätään kuntalaisten uskoa omiin vaikuttamisen mahdollisuuksiin ja kiinnostusta paikalliseen päätöksentekoon.

Päätöksentekoa koskevan tiedonsaannin vaikeuttaminen ja vetoaminen hienolta kuulostaviin kirjainyhdistelmiin (gdpr) ei edistä tätä tavoitetta.

Hanna Moilanen

kuntalaisaktiivi

Pieksämäki