Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Aluevaltuusto aloittaa työnsä ja PS Liikunnan kohtalo

Aluevaalit oli ja meni. Pieksämäkeläiset äänestivät heikosti historian ensimmäisissä aluevaaleissa. Pieksämäen äänestysprosentti jäi 43 prosenttiin, koko Etelä-Savon laiskimmat äänestäjät löytyi meiltä. Harmi, mutta valinnat tehtiin silti. Pieksämäellä kovat nimet valittiin aluevaltuustoon, samat nimet pärjäsi kuin kuntavaaleissakin. Ainut isompi yllätys oli itselle Ville Remes (kok). Toki työnsä puolesta, paloesimies ja sairaanhoitaja, tunnettu hyvin koko Etelä-Savossa.

Aluevaltuustoon valittiin, kaupunginjohtaja, ministeri, kansanedustajia, kunnanvaltuuston ja -hallitusten puheenjohtajia. Pohdin, että eikö vaikkapa kunnanjohtajalla tai ministerillä oli töitä ihan omassakin työssään riittävästi ilman aluevaltuuston jäsenyyttäkin. Jää nähtäväksi miten paljon valtuutetut on esteellisiä kun päätöksiä jatkossa tehdään. Nämä oli yhdistelmä eduskunta- ja kuntavaaleja, melkoinen sekasotku valtakunnallisesti kun puolueet kaapivat kaikki mahdolliset (ex)poliitikotkin ehdolle vaaleihin keräämään ääniä.

Aluevaltuuston ensimmäisen kokouksen piti olla 1.3. mutta sitä siirrettiin. Puolueet ovat käyneet luottamuspaikkaneuvotteluja ja takkuista ollut. Sopua ei ole löytynyt, mutta toivottavasti hyvät valinnat tehdään ja päästään varsinaiseen työhön, eli tekemään päätöksiä hyvinvointialueen ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelustrategiasta, pelastustoimen palvelutasosta, hyvinvointialueen taloudesta. Väliaikainen valmistelutoimielin päätti, että aluevaltuusto kokoontuu ensimmäiseen kokoukseen 16.3.2022 klo 12.00. Kokous lähetetään suorana verkkolähetyksenä, jotta yleisöllä on mahdollisuus seurata sitä etänä.

Kokouksen asialistalla on muun muassa hallintosäännön hyväksyminen, aluevaltuuston puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan vaali sekä aluehallituksen jäsenten ja hallituksen puheenjohtajien vaali. Lisäksi valtuusto päättää hyvinvointialueen johtajan viran perustamisesta ja sekä väliaikaisen hyvinvointialueen johtajan nimeämisestä. Aluehallitus on 13 jäsenen toimielin, joka johtaa hyvinvointialueen toimintaa, hallintoa ja taloutta. Aluehallitus vastaa hyvinvointialueen toiminnan yhteensovittamisesta, palvelujen saatavuudesta, omistajaohjauksesta, henkilöstöpolitiikasta sekä sisäisestä valvonnan, riskienhallinnan ja sopimushallinnan järjestämisestä. Paljon valtaa siis. Itse toivoisin aluehallitukseen myös sote-alan osaajia.

Pieksämäen Seudun Liikunnan (PS Liikunta) toiminta päättyi konkurssiin 4. tammikuuta. Hyvin valitettava asia. Paljon hyvää työtä on tehty. Otsikoissa oli että, ”Ei tullut poliitikkoa tai virkamiestä meitä puolustamaan.” Mutta PS liikunnan asiaa ei käsitelty hallituksessa tai valtuustossa, joten mitään tietoa konkurssista ei itsellä ollut etukäteen, vasta lehdestä asiasta luin. Toki vaikeuksista tiesin, ja korona-aikakin oli riesana pitkään. Lyhyesti kysyin asiasta. Ja PS liikunnasta oli oltu yhteydessä kaupunginjohtoon, ja muutamiin isompien puolueiden jäseniin, mutta mitään vastauksia ei ollut tullut. PS liikunta olisi tarvinnut taloudellista tukea, jotta konkurssi olisi vältetty mutta sitä ei nyt tullut. Ei isoja euromääriä, turhempaakin on rahaa laitettu.

Oma näkemykseni on, että aihe olisi pitänyt nostaa rohkeasti ajoissa esille vaikka lehtiin ja käydä asiasta laajempi keskustelu. Tämä on se malli kaikissa asioissa. Asioihin voi vaikuttaa vain jos saa tietoa, mikä asia on mahdollisesti pielessä, jotta sen voi yrittää korjata. Monesti jälkikäteen tulee palautetta, miksi et toiminut niin tai näin, mutta jos ei ole tietoa, niin ei voi toimiakaan.

Lyhyesti: jos haluat vaikuttaa päätöksiin, kirjoita lehteen. Sosiaalinen media on toimiva väline nykyään ja valtuutettujen sähköpostit löytyvät netistä kaupungin sivulta.

Risto Mykkänen

kunnanvaltuutettu ja vara-aluevaltuutettu (vas.)