Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Aila Meriluoto - muisto ja puisto

Tänään, tasan kaksi vuotta sitten, kaikki oli valmiina. Piti viettää Aila Meriluodon muiston kirjallista tapahtumaa yhdessä 120 vuotta täyttyvän Sylvi Kekkosen synnyinpäivän kanssa.

Ohjelma rakennettu, puhujat varattu, kutsut lähetetty, tiedot levitetty. Pieksämäen kahdelle merkittävälle tyttärelle, heidän henkiselle työlleen, oli tarkoitus osoittaa arvostusta.

Kaksi päivää ennen 14.3.2020 tapahtumaa Suomi sulkeutui. Korona tuhosi kaikki kokoontumiset. Myös Pieksämäen Poleeniin tarkoitetut tapahtumat.

Aila jäi muistamatta. Sylvi sentään saatiin kesällä pelastettua. Synnyinpappilan puistossa vietettiin Sylvin päivänä 8.8.2020 hänen ja miehensä presidentti Urho Kekkosen syntymän 120-vuotista kulttuuritapahtumaa - yhdessä UKK seuran kanssa.

Aila Meriluodon työn muistaminen jäi tulevaisuuden kontolle. Tänä vuonna se on mahdollista sieltä kuitata.

Talvella julkaistiin tällä palstalla asiasta mielenkiintoinen ehdotus. Perustetaan tyhjennetylle Meriluodon koulun tontille Aila Meriluoto puisto! Erinomaisella tavalla tuo alue liittyisi Aila Meriluodon elämään. Siellä toimivat opetustyössään hänen vanhempansa, siellä ”mekko meni taululle”, kuten Aila kirjoitti omista kouluajoistaan. Ja kävipä siellä koulua myös Ailan lapset. Ursula Viita muun muassa palkittiin keskikoulun päättyessä Pieksämäen Lehden stipendillä taidoistaan ainekirjoituksessa.

Ailan kotitalo ei ole kuin vajaan korttelin päässä. Sen pihamaalla vietettiin ”kirjallinen aamiainen”, kun Aila Meriluoto oli pääaiheena 2002 Sylvi Symposiumissa. Toisen kerran Ailan tuotanto oli esillä Sylvi Symposiumin kirjallisessa tapahtumassa 2009, jolloin käsittelyssä oli hänen ja Lauri Viidan tuotanto, ja niiden sanallinen ilmaisu.

Ja onpa haaveena ollut Meriluoto-kirjallisuuskeskus. Sen Sylvi Symposiumi toiveikkaana asetti vuonna 2002 tavoitteeksi vuodelle 2007. Todeten, että kaikki isot asiat ovat alkaneet pienestä. Jäi toteutumatta.

Mutta puisto ja puiston avajaiset! Ei mahdoton, eikä liian iso. Puistokaupunki Pieksämäki saisi kiinnostavan lisän maineeseensa jälleen yhden tunnetun henkilön nimikkopuistolla. - Lisää maustetta antaisin Meriluodon koulun edeltäjän Pieksämäen yhteislyseon piha-alueen nurkkauksessa ollut ja jo mennyt luonnontieteellinen puistokulmaus ”eksoottisine” puineen.

Ilkka Seppä

kulttuurihyrrä