Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Teatteri Latomon kellarissa esittää (etänä)

Maanantaina 24.1.2022 oli kaupunginhallituksen kokous, jossa oli asiana myös Bola Oy:n tekemä 29900 euron vuositarjous kaupungille eli kaupunki maksaisi tuon summan operaattorille, jolloin seurat saisivat alennusta osasta liikuntahallin harjoitussalia. Pykälän kohdalla käytiin lehtitietojen mukaan pitkä keskustelu asiasta, jonka jälkeen kaupunginjohtaja veti asian pois käsittelystä, koska kaupunginhallituksella ei vaikuttanut olevan kantaa liikuntahallin käyttösopimukseen.

Mistä se kaupunginhallitus sitten keskusteli, ruokaohjeistako? Nyt arvaan, enemmistö kaupunginhallituksesta olisi ollut äänestyksessä vastaan ja kaupunginjohtajan päätösesitys tuen myöntämisestä olisi hävinnyt äänestyksen. Päätös olisi pitänyt tehdä. Kaupunginhallitus olisi voinut jatkaa asian käsittelyä, mikäli olisi halunnut, eivät ilmeisesti tienneet tätä. Näin me kuntalaiset olisimme saaneet tietää ketkä pitävät kuntalaisten puolta ja ketkä haluavat antaa verorahoja yritykselle oli siellä kävijöitä tai ei. Myös yrittäjä olisi saanut selkeän vastauksen esittämäänsä pyyntöön.

Jo alusta asti, kun tätä liikuntahallia on tänne puuhattu ovat seurat ilmoittaneet, ettei niillä ole varaa käyttää hallia lukuun ottamatta salibandyseura Pisabaa ja paikallista tennisseuraa, jolla olisi ollut varaa muutamaan tuntiin vuositasolla. Siitä huolimatta halli tänne tuli, kylläkin ilman sitä tenniskenttää ja nyt operaattori kertoo, ettei bisnes kannata. Hallin hinnat ovat aivan liian kovia paikallisille toimijoille, vaikka niitä on jo kompensoitu kaupungin maksamassa vuokrassa, joka on 290 000 euroa/vuosi. Kaupungin tehtävä ei ole tukea yksittäistä voittoa tavoittelevaa yritystä talousvaikeuksissa, yritys pärjää tai sitten ei, näin toimii markkinatalous. Kaupunki teki kalliin vuokrasopimuksen Wasa Groupin kanssa ei operaattorin, joten hänen kannattaisi kertoa ongelmistaan hallin omistajalle ei Pieksämäen kaupungille. Ihmetyttää suuresti, millaisen markkinatutkimuksen hallin omistaja ja operaattori olivat täällä tehneet?

Mikäli joku kunnan viranhaltija tai luottamushenkilö oli luvannut ennen hallin rakentamista operaattorille tai hallin omistajalle jotain siten, että on ylittänyt toimivaltansa, niin he henkilökohtaisesti vastaavat puheistaan ei Pieksämäen kaupunki.

Kaupungin asia on hoitaa oma osansa vuokrasopimuksesta ja samalla vaatia myös toisen osapuolen noudattamaan sitä samalla tavoin, ettei sanktioihin tarvitse mennä.

Toivon, että tämä halliasia saadaan pois päiväjärjestyksestä mahdollisimman pikaisesti, niin että kuntalaisten peruspalvelut tältä osin turvataan kohtuullisin hinnoin. Pitää myös miettiä vakavasti Urheilutalon takaisin käyttöönottoa ja remonttia sinne. Sehän joka tapauksessa täytyy pitää kunnossa suojelumääräyksen vuoksi.

Myös puheet kunnan omistamissa liikuntapaikoissa ilmaisista salivuoroista ovat täysin tuulesta temmattuja. Jokaisen kunnan omistavan liikuntapaikan kulut maksavat kuntalaiset veron muodossa. Tätä kutsutaan kunnan peruspalveluksi.

Tämä hallihanke on alusta asti ollut melkoisen sotkuinen juttu. Olisi mielenkiintoista saada tietää kuka tämän sai aikaiseksi, vaikka lähiaikoina vaaleja ei ole tulossakaan.

Jorma Karjalainen

kuntalainen