Pääkirjoitus | Muuttovoitosta on syytä olla tyytyväinen

Etelä-Savon väestömuutosten ennakkotiedot viime vuodelta olivat pitkästä aikaa varsin mukavaa katsottavaa. Tilastokeskuksen tietojen mukaan viime vuoden muuttoliike Etelä-Savossa oli ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen positiivinen. Kyse on kuntien välisestä muutosta ja siirtolaisuudesta muodostuvasta kokonaisnettomuutosta. Viime vuonna maakuntaan kertyi muuttovoittoa yhteensä 238 henkilön verran. Pieksämäelläkin kokonaisnettomuutto oli positiivinen 37 henkilön verran, eikä yhtä suurta muuttovoittoa ole paikkakunnalla ihan äsken päästy mittamaan.

Muuttovoiton kertymiseen on varmasti monta syytä, joista maahanmuutto on yksi selittävä tekijä. Toinen on varmasti monipaikkaisuuden lisääntyminen, eli yhden kiinteän asuinpaikan sijaan ihmiset viettävät arkea ja vapaa-aikaa useissa eri paikoissa. Esimerkiksi etätyö on lisääntynyt selvästi koronan myötä, joka on samalla tuonut ihmisiä asumaan ja työskentelemään esimerkiksi vapaa-ajan asunnoilleen.

Kokonaisuudessaan Etelä-Savo ja myös Pieksämäki menettivät viime vuonna asukkaita. Vähäisen syntyvyyden vuoksi maakunnan kokonaiskehitys jäi miinukselle reilut tuhat henkeä. Myös Pieksämäellä väki väheni vuoden aikana 130 henkeä. Kokonaisuudessaan väki väheni hitaammin kuin aikaisempina vuosina.

Toivottavasti hyvä kehitys jatkuu. Työtä olisi tarjolla, jos vain olisi niitä tulijoita.

Lue lisää aiheesta