Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Liikuntaa ja vastuullista rahankäyttöä

Olemme saaneet lukea lehdestä kaupungin johdon uusista suunnitelmista uuden liikuntahallin suhteen.

Olen seurannut hallihankkeen etenemistä kesästä 2018. Totesin hallin toteutuessa suunnitellulla mallilla sen tulevan liian kalliiksi käyttäjille. Kaupungin johto ja enemmistö valtuutetuista halusivat kuitenkin yksityisen yrittäjän hallin toteuttajaksi.

Tuon päätöksen seurauksena kaupunki solmi käyttöoikeussopimuksen koululaisten liikuntatunneista WasaGroupin kanssa. Sen vuosihinta on 290 000€ ilman mitään muita velvotteita tai kuluja. Halli on varattu koululaisille 7 tuntia x 190 koulupäivää =1330h.

Koululaisten liikuntatuntien klo 8-15 hinta/kenttä on 109€/tunti. Iltatunnin hinta on 55-70€. Kaupunki tukee siis iltakäyttöä useilla kymmenillä euroilla, jonka myös toinen sopimusosapuoli on lehden palstalla todennut. Tämän lisäksi kaupunki sulki Urheilutalon liikuntakäytöltä WasaGroupin vaatimuksesta.

Kaupungin johto ja operaattori ovat esittäneet uutta sopimusta, jolla hallin iltakäyttöä saataisiin lisättyä. Mielestäni kaupungin tehtävä ei ole julkisin varoin ostaa hinnanalennusta mahdollisille käyttäjille. Nykyisessä käyttöoikeussopimuksessa kaikesta iltakäytöstä vastaa operaattori. Kaupunki tukee jo edellä mainituilla tavoilla yrittäjää. Yrittäjän tehtävä on löytää tasapaino hinnan ja kysynnän välillä itse.

Kaupungilla on tällä hetkellä sopimus vain WasaGroupin kanssa. Se on kallis, mutta selkeä. Iltakäyttö ja siihen liittyvät mahdolliset sopimukset ovat pelkästään WasaGroupin ja hallista vastaavien yrittäjien välinen asia.

Kaupunkilaisten liikuttaminen on menoerä, jonka käytössä on oltava suunnitelmallisuutta ja pitkäjänteisyyttä sekä huomioitava eri lajeja tasapuolisesti. Ehdotettu uusi hallisopimus ja esimerkiksi ensilumenladun toteutus eivät toteuta noita periaatteita. Viittaus Move-testien tuloksiin uuden hallisopimuksen perusteluissa on naurettava.

Kannan toki itsekin huolta lasten ja nuorten liikkumattomuudesta. Lapset tulee saada liikkumaan vapaa-ajalla. Intoa lisäisi näin talvella vaikkapa osan kaupungin ulkojäiden pitäminen kunnossa myös viikonloppuisin.

Mika Majamäki

kaupunginvaltuutettu ja kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan pj. (vihr.)