Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Lumipyryssä autoillessa sumuvalot päälle

Suomeen saapuu kuluvan viikonlopun aikana voimakas lumipyry, joka tuo melkoisesti lunta suureen osaan maata. Sunnuntai-iltaan mennessä maan eteläosassa lunta voi kertyä useita kymmeniä senttejä. Ilman lunta ei jää myöskään Pieksämäen seutu ja ennusteiden mukaan lumisade alkaa Etelä-Savon pohjoisosissa jo lauantaina iltapäivällä.

Liikenteenohjausyhtiö Finfrafficin tieliikennekeskus muistuttaa varsinkin autoilijoita kelivaran ottamisesta ja ennakoinnin tärkeydestä, jotta liikenne saadaan sujumaan turvallisesti lumimyräkästä huolimatta. Kannattaa miettiä, voiko tien päälle lähtemistä siirtää tai ainakin on syytä varata matkantekoon riittävästi aikaa. Lisäksi täytyy muistaa turvavälit ja oikea tilannenopeus.

Valitettavasti yhden tärkeän lisävarusteen, eli sumuvalojen, käyttö tahtoo monelta autoilijalta kuitenkin unohtua. Näin siitä huolimatta, että se on ollut pakollinen lisävaruste vuodesta 1993 saakka. Sumuvalojen käyttö on sellaista oman näkyvyyden varmistamista, joka lisää kaikkien tienkäyttäjien turvallisuutta. Lain mukaan etu- ja takasumuvaloa saa käyttää vain sumun tai rankan lumi- tai vesisateen aikana. Takasumuvaloa saa lisäksi käyttää myös, jos ajoviiman tiestä nostama lumi, pöly tai loka rajoittaa ajoneuvon näkymistä taaksepäin.

Viikonlopun aikana sumuvalojen käyttämiselle on taas vahvat perusteet.