Pääkirjoitus Jokainen ääni on huomenna tarpeellinen

Historian ensimmäiset aluevaalit huipentuvat huomenna sunnuntaina. Silloin varsinaisen vaalipäivän päätteeksi selviää, ketkä ovat aluevaltuutettuja Etelä-Savossa, ja ketkä heistä edustavat Pieksämäkeä.

Viime tiistaina päättyneessä ennakkoäänestyksessä pieksämäkeläisistä 30,3 prosenttia kävi äänestämässä ennakkoon. Vaaliasiantuntijoiden mukaan yleensä puolet käyvät äänestämässä ennakkoon ja toiset 50 prosenttia varsinaisena vaalipäivänä. Jos ennakointi pitää paikkansa, niin Pieksämäen äänestysaktiivisuus voisi olla noin 60 prosenttia. Viime kesäkuun kuntavaaleissa Pieksämäen äänestysprosentti jäi 46,5 prosenttiin, joka oli laimeinta koko Suomessa. Toivottavasti vielä äänestämättä olevat paikkakuntalaiset aktivoituvat isolla joukolla ja suuntaavat huomenna vaaliuurnille sankoin joukoin. Se olisi pieksämäkeläisten ja Pieksämäen yhteinen etu.

Jokaisen kannattaa muistaa, että uudet aluevaltuutetut tulevat päättämään hyvinvointialueiden lähipalvelujen järjestämisestä ensi vuoden alusta alkaen. On paljon väliä sillä, miten sosiaalihuollon , terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestäminen Pieksämäellä tapahtuu. Osa tarvitsee palveluja vähemmän, osa luonnollisesti enemmän mutta jokainen tarvitsee niitä jossain elämänsä vaiheessa.

Ja pieksämäkeläisten puolesta osaa parhaiten puhua ja päättää pieksämäkeläinen itse.