Kun alun perin oltiin pohtimassa mitä kaikkea hallintoa tulisi toimimaan muodostettavan aluevaltuuston alaisuudessa oli pohdinnoissa mukana nyt Hyvinvointialueisiin mukaan tulevien sosiaali- ja terveyspalvelujen toimintojen lisäksi myös alueelliset maakuntaliitot ja alueelliset ely-keskukset. Etelä-Savon ely-keskuksen organisaation henkilöstöstä oli tuolloin n. 8% hallinnollisissa tehtävissä kun taas nykyisen Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstöstä oli tuolloin 23% työntekijöistä hallinnollisissa tehtävissä eli suhteessa todella paljon koska kun useamman Etelä-Savon kunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen organisaatiot yhdistettiin Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymäksi Essoteksi niin tässä uudessa organisaatiossa suhteellisen suuri osa työntekijöistä oli hallinnollisissa tehtävissä. Lisäksi kun koko henkilöstö palkattiin Essoteen ns. vanhoina työntekijöinä ja heille myönnettiin viiden vuoden irtisanomissuoja tämän yhdistymisvaiheen johdosta.
Kesän kunnallisvaaleissa kun tulin valituksi Juvan kunnan valtuutetuksi niin minut nimettiin myös uutena jäsenenä Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän valtuutetuksi ja kun tiedustelin ensimmäisessä Essoten valtuuston kokouksessani 16.9.2021 Essoten hallinnolta sitä missä vaiheessa on menossa luontaisen poistuman hyödyntäminen ja työtehtävien uudelleen organisointi niin että suhteessa suurta hallinnon tehtävissä olevia vakansseja ostaisi muunnettu sosiaali- ja terveyden hoidon hoito ja hoivatyön hoitajien ja lääkäreiden vakansseiksi niin vastaus oli että asiaan tullaan paneutumaan kauden 2022 aikana. Eli jos ymmärsin oikein niin vakanssien ja tehtävien uudelleen järjestelyihin ryhdyttäisiin vasta kun vanhoina työntekijöinä Essoteen palkattujen työntekijöiden irtisanomissuoja aika on mennyt työntekijöiltä umpeen. Toisena syynä on varmasti ollut myös palkkaharmonisoinnin neuvottelujen ja ratkaisun venyminen.
Joka tapauksessa Essote joutuu tulevina vuosina varmasti pohtimaan sitä millainen organisaatiota sen on järkevää ylläpitää, kun valtion myöntämät vuosittaiset määrärahat eivät ole enää jatkossa yhtä venyvä käsite kuten tähän saakka tilanne on ollut kun sosiaali- ja terveydenhoidon menot ovat ylittäneet budjetoidut summansa ja lisää rahaa on aina tähän mennessä löytynyt osakaskuntien budjeteista tai sitten kuntien rahaa lisää lainaamalla.
Kaj Pirinen
Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän valtuutettu
aluevaaliehdokas (kesk.)
kunnanvaltuutettu
Juva