Kymmenen kysymystä ja vastausta vihreiden ehdokkailta: Mikä muuttuu sote-järjestelmässä?
Olemme saaneet paljon kysymyksiä siitä, mikä muuttuu uusissa sosiaali- ja terveyspalveluissa ja pelastustoimessa, kun ne siirtyvät kunnilta hyvinvointialueille. Tässä vastauksia kysymyksiin.
1.Milloin ja missä aluevaltuutetut aloittavat työnsä?
Vaikka uudet alueet käynnistyvät vasta ensi vuonna, työ alkaa jo tänä keväänä. Ensimmäisenä mm. valitaan alueen johtaja ja päätetään organisaatiosta. Tulemme ehdottamaan yhteiskyytejä ja kokoontumista vuorotellen alueen eri osissa.
2. Mitä osaamista aluevaltuutetuilta edellytetään? Pitäisikö nyt äänestää terveysalan ammattilaista tai kansanedustajaa?
Aluevaltuutetulle on tärkeää kyky omaksua uutta tietoa ja tehdä sen perusteella päätöksiä. Jatkossa on tärkeää, että valtuustossa on ihan kaikenlaisista taustoista tulevia ihmisiä ja erilaisia näkökulmia.
3. Mikä muuttuu kunnallisessa eläinlääkäritoiminnassa?
Eläinsuojelu ja eläinlääkintä osana ympäristöterveydenhuoltoa pysyvät vielä kuntien vastuulla – ainakin toistaiseksi.
4. Millä taataan palo- ja pelastushenkilöstön riittävyys?
Pelastajille pitää löytää lisää koulutuspaikkoja, 24 tunnin työajasta on syytä pitää kiinni, sopimuspalokuntien varallaoloon pitää löytää ratkaisu ja jatkossa pitää satsata nimenomaan käytännön palomiestyön tekijöihin.
5. Mitä koulukuraattorien siirto hyvinvointialueiden palkkalistoille tarkoittaa käytännössä?
Kuraattorien työt pysyvät tiukasti kouluissa, kuten nytkin. Jatkossa hyvinvointialue tarjoaa kuraattoripalvelut nykyistä yhdenmukaisemmin koko maakunnassa.
6. Nyt kipuileva nuori saattaa joutua odottamaan aikaa psykologille jopa 2 kuukautta. Saadaanko tähän parannus?
Tähän on luvassa muutos. Mielenterveyspalveluihinkin on tulossa 7 päivän hoitotakuu, mikä nopeuttaa hoitoonpääsyä ja pitkällä tähtäimellä myös vähentää kuluja.
7. Keskittyvätkö palvelut vain isoihin kaupunkeihin?
Terveyskeskusten lakkauttaminen ei tuota säästöjä, joten niistä kannattaa pitää kiinni. Silti pitää olla valmis kehittämään palveluja siten, että ne tavoittavat käyttäjänsä mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti.
8. Mitkä asiat uudessa järjestelmässä tuottavat säästöjä?
Jos saamme asiakkaan nopeasti hoitoon, hoitopolut suoriksi ja omahoitajan koordinoimaan palveluja, meillä on mahdollisuus päästä eroon jopa kuukausien hoitojonoista, kuten Sotkamossa. Jos saamme toimintaan ennaltaehkäisevän ja hyvinvointiin ja terveyden ylläpitoon kannustavan otteen, eli lisää liikuntaa, terveellisempää ruokaa ja lisää yhteisöllisyyttä, meillä on mahdollisuus lisätä hyvinvointia ja vähentää sairastavuutta. Tähän haluamme sitoutua!
9. Mitkä asiat sitten aiheuttavat kuluja?
Työntekijöiden palkkojen saattaminen yhdenmukaiseksi, tietojärjestelmien yhdenmukaistaminen sekä uusi hallinnon taso. Yhdessä niiden vaikutus on niin iso, että säästöjä voi olla vaikeaa saada.
10. Mitä pitää tehdä, jos rahat eivät riitä?
Nyt toteutettava sote-malli on välivaihe, sillä väestökehityksen, palvelujen saatavuuden sekä rahoituksen riittävyyden näkökulmasta on välttämätöntä kehittää mallia laajemmille alueille, sillä riittävistä terveyspalveluista tulee – jo perustuslakimme mukaan - pitää tiukasti kiinni.
Vihreät aluevaaliehdokkaat:
Heli Järvinen
kansanedustaja
Kerimäki
Mika Majamäki
luokanopettaja
Pieksämäki
Maire Kolimaa
terveydenhuoltoneuvos
Mikkeli