Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Miksi palveluseteleitä kannattaa käyttää sotepalveluissa?

Terveydenhuollossa on ollut paljon porua isoista palvelujen kilpailutuksista, joita monesti voittavat monikansalliset sote-yritykset. Paikallista yritystoimintaa on kuitenkin mahdollista kehittää laajentamalla palvelusetelin käyttöä tulevalla hyvinvointialueella. Olettaen, että asiakkaat valitsevat lähellä olevan palveluntuottajan. Tämä lisää parhaimmillaan elinvoimaisuutta ja -keinotoimintaa myös taajamissa.

Palvelusetelin myöntää aina julkisen palvelun edustaja, mikäli todettuun tarpeeseen sellainen on määritelty. Palveluohjaajan tulisi kertoa asiakkaalle tästä mahdollisuudesta, mutta palvelusetelin vastaanottaminen on asiakkaan päätös. Ennen päätöstä on oltava tiedossa vaihtoehtojen asiakashinta. Asiakkaalla on oikeus vaihtaa palveluntuottajaa myöhemmin.

Essotessa on tällä hetkellä käytössä 13 erilaista palveluseteliä. Pieksämäellä niitä on muutama vanhuspalveluissa ja Sosterissa vanhusten palveluasumisessa. Palvelusetelien käyttöä suunnitellaan otettavaksi käyttöön kattavasti koko tulevan hyvinvointialueen palveluissa. Essote ostaa palveluja asiakkailleen noin 90 miljoonan euron edestä (v. 2020), mutta palveluseteleihin menee vain murto-osa em. kustannuksista.

Palveluseteleiden merkitys on monille mikroyrityksille (erityisesti sosiaalipalveluissa ja tukipalveluissa) elintärkeä. Yrittäjille suunnatut kasvaneet vaatimukset (kirjaukset, laskutus jne.) suhteessa palvelusetelin arvoihin, ovat ajaneet monet ahdinkoon ja pahimmassa tapauksessa seuraukset ovat johtaneet yritysostoihin ja jopa kansainvälisten sote-yritysten kasvavaan osuuteen palvelutuotannossa. Palvelusetelimalli tarvitsee ensin pikaisesti arvon tarkistusta, sitten toiminnan laajennusta ja jatkuvaa vuoropuhelua julkisen järjestäjän kanssa.

Palvelusetelin käyttö tuo asiakkaalle valinnanvapautta, palveluntuottajan vaihto-oikeuden ja mahdollisuuden sopia itse esim. sovitun palvelun aikataulutuksesta. Palvelusetelin tarkoituksesta riippuen määräytyy omavastuu (, joka nostaa palvelun hintaa), mutta joissakin tapauksissa palvelusetelillä hankittu palvelu on jopa edullisempi kuin julkisesti tuotettu.

Me haluamme edistää palvelusetelien käyttöä Etelä-Savon hyvinvointialueella asiakkaiden, yritysten ja paikallisten palvelujen parhaaksi.

Pellervo Kokkonen

aluevaaliehdokas (vihr.)

FT, erikoisasiantuntija

Savonlinna

Riitta Lappi

aluevaaliehdokas (vihr.)

TtM, projektipäällikkö

Mikkeli