Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Hoitoketjut kuntoon

Hyvinvointialueen valmistelu Etelä-Savossa on hyvässä vauhdissa. Hoitoketjulla tarkoitetaan potilaan tarvitsemaan hoitoon liittyvien palvelutapahtumien sarjaa ensimmäisestä yhteydenotosta siihen, että palvelutarve päättyy. Hoitoprosessien kehittämistä on Sosterissa tehty voimallisesti jo vuodesta 2016. Alkuvaiheessa koulutuksissa oli mukana myös Essoten ja pelastuslaitoksen johtoa. Prosessien kehittäminen jäi pysyväksi toiminnan kehittämiseksi Sosteriin. Lääkäriliitto ja Suomen Lean-yhdistys ovat myös palkinneet Sosteria tehdystä työstä.

Nyt ollaan siinä tilanteessa, että Sosterin ja Essoten alueen sekä KYSin hoitoketjuja muotoillaan uudestaan. Meidän tulee nyt huolehtia, että Savonlinnan ja Pieksämäen seudun asukkaiden näkökulmasta saadaan parhaat ja toimivimmat mallit käyttöön. Sosteri ostaa Kuopiosta palveluita yli 10 miljoonalla eurolla vuosittain alueensa asukkaille ja Essote yli 20 miljoonalla oman alueensa asukkaille. Essotella on ollut halukkuutta saada tätä palvelutuotantoa hankittavaksi enemmän Mikkelin keskussairaalasta, tämä tietysti parantaisi tuotannon lisäämisen kautta Mikkelin keskussairaalan tuotantotehokkuutta. Jossain määrin varmasti palveluiden hankkimista Mikkelin keskussairaalasta lisätäkin, mutta muutoksia ei saa tehdä Savonlinnan ja Pieksämäen seudun palveluiden käyttäjien kustannuksella.

On riski, että alueidemme asukkaiden hoito hajoaa toteutettavaksi useampaan sairaalaan. Tämä on ongelma sekä potilaan mutta myös itse sairauden hoidolle. On erittäin tärkeää potilaan hoidon kannalta, että hoitoketju toimii potilaan ensimmäisestä yhteydenotosta perustasolle päätyen tarvittaessa yliopistosairaalaan Kuopioon.

Panu Peitsaro

Erikoislääkäri

Aluevaaliehdokas, Liike Nyt (sit.)

Savonlinna