Etelä-Savon sote-uudistuksessa uudistetaan ja yhtenäistetään toimintatapoja ja prosesseja digitaalisten välineiden avulla, jolla voidaan vahvistaa saatavuutta, vaikuttavuutta ja tuottavuutta.
Etelä-Savon hyvinvointialue haluaa olla edelläkävijä uusien, mahdollisimman saavutettavien palvelujen tarjoamisessa. Lähipalvelujen rinnalle voidaan siis tuoda tehokkaita digitaalisia ratkaisuja, joiden avulla tarvittava apu on nopeasti saatavilla.
Digitalisaatio on keino nostaa asiakas keskiöön ja tarjota palveluja yhä asiakaskeskeisemmin.
Sote-uudistuksen yhtenä tavoitteena on yhdenmukaistaa sote-palveluihin ohjautumisen kanavia.
Teknologian ja digitaaliset ratkaisut ovat yhä tärkeämpi osa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Teknologian hyödyntäminen tulee välttämättömäksi välineeksi palvelujen toimivuuden parantamisessa. Digitalisaatio voi omalta osaltaan helpottaa sosiaali- ja terveydenhuollon resurssipulaa.
Mielestäni digitalisaatiossa ei saa kuitenkaan olla kyse vain kustannusten karsimisesta, vaan digitaalisten ratkaisujen pitää aidosti hyödyttää sekä henkilöstöä että alueen asukkaita, jotka palveluita käyttävät.
Uusien teknologisten ratkaisujen pitää lisätä ihmisten osallisuutta, eivätkä ne saa heikentää palveluiden saatavuutta. On tärkeää, että digitaalisten palveluiden tulee olla kaikkien saatavilla maksukyvystä huolimatta.
Tulevan sote-valtuuston tulee myös varmistaa, että fyysiset palvelut säilyvät kaikilla alueilla digitaalisten palveluiden rinnalla jatkossakin, jotta jokainen saa tarvitsemansa palvelun digitaidoista riippumatta. Tietokoneen tai älypuhelimen puute ei saa missään vaiheessa muodostua esteeksi avun tai hoidon saamiselle.
Mielestäni etäpalveluita pitää kehittää hyvinvointialueilla aidosti asukkaita kuunnellen. Digipalveluiden pitää olla helppoja käyttää ja niiden pitää parantaa ihmisten arkea, ei vaikeuttaa sitä.
Etelä-Savon sote-uudistuksen syksyllä 2020 tuottamaan verkkokyselyyn vastasi 519 henkilöä koko Etelä-Savon maakunnasta. Vastausten perusteella 45 prosenttia olisi valmis asioimaan tulevaisuudessa pääsääntöisesti digitaalisesti. Kyselyn mukaan palveluilta toivottiin, että se olisivat helposti saatavilla ja helposti käytettävissä, mm. puhelimella. Kyselyn mukaan kaikista vastanneista vajaa 50 prosenttia haluisi myös Chat-palvelun saataville maakuntalaisten digitaaliseen asiointi-ikkunaan.
SDP haluaa rakentaa tulevaisuuden hyvinvointia yhdessä kehittäen ja palveluiden käyttäjiä kuunnellen.
Arto Seppälä
Kunnallisneuvos
Aluevaaliehdokas (sdp)
Mikkeli