Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Peruspalvelut lähelle ihmistä

Vaikka elämme keskellä Korona-virusta, emme saa unohtaa sosiaali- ja terveyspalveluja. Arjen kannalta tärkeät lähipalvelut, kuten neuvolat, sosiaali- ja terveyskeskukset sekä sosiaalihuollon asumispalvelut pitää jatkossakin olla ihmisten lähellä. Nykyiset terveyskeskukset on säilytettävä! Harvaan asutuille alueille palveluita pitää järjestää kiertävien ammattilaisten avulla ja digitaalisesti. Palvelujen keskittäminen tulee paljon kalliimmaksi, siksi vastustan keskittämistä!

Mielestäni Mikkelin ja Savonlinnan sairaalapalveluiden on säilyttävä nykyisellä tasolla ja molempien sairaaloiden sekä Vaalijalan toiminnan jatkuminen on turvattava.

Ikääntyneiden ihmisarvoisen hoivan turvaaminen vaatii toimenpiteitä. Henkilöstöä on oltava asukkaiden tarvetta vastaava määrä palveluasumisen yksiköissä, hoivakodeissa ja kotihoidossa.

Kotihoidon ja ensihoidon palvelujen rahoituksessa sekä saavutettavuudessa on otettava huomioon pitkien välimatkojen, vesistöjen ja saaristoisuuden aiheuttamat haasteet.

Hoitajapula on Suomessa pahentunut entisestään. Suuri osa alan työnantajista on kertonut rekrytointivaikeuksista. Arvioiden mukaan Suomesta puuttuu 5000 hoitajaa, kymmenen vuoden kuluttua tarvitaan vähintään 30 000 uutta hoitajaa. Huhtikuussa 2023 tulevat voimaan kiristyvät hoitajamitoitukset täysimääräisinä. Hoitajapulaa tuskin ratkaistaan ilman hoitajien työperäistä maahanmuuttoa.

Hoitajat tekevät arvokasta työtä. Suomessa hoitajien palkkataso on Pohjoismaiden pienin. Se on yksi syy, miksi ala ei raskaan työn ohella houkuttele nuoria.

Hoitajapula on johtanut liialliseen työmäärään. Lisäksi omaan työhön vaikuttamisen puute heikentää työntekijöiden hyvinvointia ja sitoutumista. Työn on oltava merkityksellistä, mielekästä, tärkeää ja vaihtelevaa.

Kokonaisvastuu palkkojen ja työolojen kehittämisestä ei ole kuulunut kenellekään. Hyvinvointialueen pitää välittömästi tehdä toimenpideohjelma työolojen parantamiseksi yhteistyössä alan ammattijärjestöjen kanssa. Ohjelmassa on selvitettävä rekrytointitarpeet, linjata toimia ammattilaisten työnjaon selkeyttämiseksi ja työprosessien kehittämiseksi sekä työehtojen ja työolojen parantamiseksi.

Tulevat aluevaltuutetut ovat paljon vartijoina. Nyt on ongelmien ratkojat päästettävä ääneen. Aluevaltuustoon tarvitaan henkilöitä, jotka osaavat ja pystyvät aktiivisesti ratkoa ongelmia.

Kari Synberg

aluevaaliehdokas (sit.vas.)

filosofin tohtori