Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Johtajuus avainasemassa hyvinvointialueella

Hyvinvointialueen kannalta hyvä poliittinen johtajuus on elintärkeää, ja se ratkaisee mihin suuntaan hyvinvointialuetta viedään. Poliittisen johtajuuden ohella operatiivinen johtajuus nousee suureen rooliin.

Aluevaaleissa Etelä-Savossa valitaan 59 valtuutettua, joiden joukosta valitaan aluehallitus. Aluevaltuuston ensimmäisiä tehtäviä on valita hyvinvointialueen johtaja.

Soteuudistuksen tarkoituksena on, että kaikille ihmisille halutaan samanlainen mahdollisuus saada palveluja tasapuolisesti. Tavoitteena on myös saavuttaa säästöjä nykyiseen malliin verrattuna. Pelastustoimen uudistus toteutetaan samalla. Hyvinvointialueiden rahoitus perustuu valtion rahoitukseen, jossa huomioidaan alueen erityispiirteet. Hyvinvointialue päättää itse rahoituksen kohdentamisesta ja käytöstä.

Etelä-Savo on väkimäärältään pienimpiä hyvinvointialueita, ja lisäksi väestö Suomen ikääntyneempiä. Lisäksi etäisyydet palveluiden pariin saattavat olla pitkiä. Alue on haastava myös pelastustoimelle.

Palveluiden tasapuolinen saatavuus edellyttää palveluita jokaiseen kuntaan. Hyvinvointiasema kunnissa tuo turvaa ja parantaa palveluiden saatavuutta. Samalla tulee lisätä ja kehittää digitaalisia palveluja ja etävastaanottoja. Ongelmien ja sairauksien etenemisessä tärkeää ovat ennaltaehkäisevät toimenpiteet, kuten omalääkärijärjestelmä ja kotiin toimitettavien palvelujen tehostaminen sekä yhteistyö kuntien kanssa. Kunnissa säilyvät jatkossa mm. opetus- ja varhaiskasvatustehtävät sekä vapaa-aikapalvelut. Pelastustoimen osalta tulee taata riittävät resurssit joka kuntaan.

Tämä kaikki edellyttää sitä, että johtaminen hyvinvointialueella on kunnossa. Hyvinvointialueen johtaja on operatiivisena johtajana tärkeässä roolissa. Johtaja luo hyvän työilmapiirin, organisoi motivoituneen ja osaavan alaisjoukkonsa kanssa palveluverkoston kustannustehokkaaksi ja toimivaksi. Valtuutetuilla tulee olla ymmärrystä alueen tarpeista ja koko hyvinvointialueen tehtäväkentästä. Hyvinvointialueelle valittujen valtuutettujen tulee yhdessä toimia sen eteen, että Etelä-Savon väestö voi hyvin ja heille tarjotaan riittävät palvelut tasapuolisesti ja siten, että ne ovat saatavilla oikea-aikaisesti ja sujuvasti.

Anne Matilainen

aluevaaliehdokas (kesk.)