Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Huomio kokonaishoitovastuuseen

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa on nyt mahdollisuus kiinnittää erityistä huomiota kokonaishoitovastuuseen. Meillä on asiakkaina suuri joukko mm. muistisairaita, jotka tarvitsevat yleisempää edunvalvontaa, muutakin kuin kirjanpitoa tuloista ja menoista. Monesti ei löydy yhtä vastuullista/vastuuntuntoista ihmistä, jolla olisi asiakkaan tilanteen koko kuva hallussa. Hoitohenkilöstön kädet ovat usein sidotut omaan toimenkuvaansa. Omaisilla on suuri valta, ja se on paras järjestelmä.

Meillä voi kuitenkin olla, että muistisairas ihminen on kotihoidossa, tai tehostetussa palveluasumisessa ”ostamassa palvelua”. Siis kognitiivisesti käytännössä kädetön ihminen ostamassa palvelua! Yleensä lähiomaisen kautta, mutta ongelmia tulee, kun omainen ei suostu esim. ostamaan lääkkeitä, tai maksamaan apteekkilaskua, eikä hoitohenkilökunta saa tehdä huoli-ilmoitusta sosiaalitoimeen.

Omaiset toimivat ikään kuin vapaaehtoisesti, siinä on se huono puoli, että kokonaisvastuu häviää. Näin ei saisi olla. Hyvinvointialueen tulee ottaa roolia ja kantaa vastuuta tämänkin asian hallinnassa ja kehittämisessä.

Lähihoitaja

aluevaltuustoehdokas (Kd.)

Mikkeli