Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Strategian luominen, resurssien ohjaaminen ja hyvän johtamisen varmistaminen aluevaltuuston ykköstehtäviä

Maamme yhden historiamme suurimman uudistuksen vaalit lähestyvät. Esillä on siihen liittyen ollut muiden muassa aluevaaliehdokkaiden kautta paljon tärkeitä asioita. Monet ehdokkaat kirjoittavat yksittäistä eri palveluista, mikä on sinällään tärkeää.

Valittavan aluevaltuuston tärkein tehtävä on kuitenkin sote-toiminnan suuret linjaukset, joita ovat muiden muassa: strategian luominen (alueen toimintamallit), resurssien käytöstä päättäminen ja hyvän johtamisen varmistaminen. Listaan voi lisätä vielä, että aluevaltuuston tulee rakentaa oman alueensa sote-johdon kanssa sujuva organisaatio ja edistää vahvasti työhyvinvointia, jotta henkilöstö pystyy tuottamaan laadukkaita palveluita.

Edellä mainitut suuret tehtävät ”kaatuvat” aluevaltuustojen syliin heti, sillä uudet hyvinvointialueet aloittavat jo ensi vuoden 2023 alusta. Silloin ei tietysti kaiken pidä olla vielä valmiina, mutta noissa suurissa linjakysymyksissä on päästävä hyvään suuntaan heti alusta. Tehtävä ei ole yksinkertainen, sillä muutos on suuri ja valtava määrä palveluita siirtyy uuden toimijan hoidettaviksi.

Kun aluevaltuustot aloittavat työnsä maaliskuulla, ne todella alkavat luomaan uutta toimintamallia mm. valmistelemalla alueen strategian, valitsemalla hyvinvointialueensa johtajan sekä käsittelemällä ensimmäisen vuoden 2023 talousarviota. Aluevaltuustoihin tarvitaan siis strategisen ajattelun ja kokonaisuuksien hahmottamisen näkemystä. Näiden jatkoksi tulevat vielä uusien verkko- ja digipalveluiden luominen, joten tehtävää riittää. Aluevaltuusto valitsee myös aluehallituksen, joka toimii yhdessä sote-johdon kanssa.

Hyvinvointialueet voivat olla hieno mahdollisuus luoda toimivat sote-palvelut ihmisille. Se vaatii kuitenkin sitä, että rajalliset resurssit osataan käyttää oikein. Kysymys on niistä ”leveämmistä hartioista” palveluiden tuottamisessa, mutta kukkaron rahasumma ei ole leveämpi vaan jatkossa jopa pienempi. Jokainen asiasta kiinnostunut saa perustietoa mm. täältä: soteuudistus.fi/hyvinvointialueet.

aluevaaliehdokas, kesk. (sit),

Savonlinna