Mielipide | Maakunnan pohjoinen yksikkö

Reilut 20 vuotta sitten muutimme mieheni työn perässä toiselle paikkakunnalle. Sieltä paluu muutimme Pieksämäelle kolmen vuoden jälkeen ja mieheni alkoi tekemään reissutyötä, jota tekee edelleen. Syy muuttoon oli vain niin kova ikävä tämän savolaisen huumorin pariin, ettei siellä Kaakkois-Suomessa vain voinut enää asua. No ei sentään, tai sitten kuitenkin.

Tosiasiassa yksi syy muuttoon oli sen pienen kunnan palvelut. Aamulla soittaessa ei ollut toiveitakaan päästä oman kunnan terveyskeskuksen lääkärille. Lähimpään terveyskeskukseen, johon palveluiden pariin pääsi, tulikin sitten matkaa 45 kilometriä. Eihän matka ollut pitkä, mutta silloista 7 tietä ajellessa rekkajonojen lomassa aikaa sai parhaimmillaan menemään lähemmäs 2 tuntia. Matkanopeus ei siis ollut järin suuri. Pienet lapset ja ihana korvatulehduskierre ei ollut mikään ihana yhdistelmä yhdistettynä ajallisesti pitkään matkaan lääkärille päästäkseen. Aikaahan ei voinut varata, vaan saapuessamme lopulta naapurikunnan terveyskeskukseen, pääsimme jonottamaan päivystykseen.

Tätä takaumaa mietin jonottaessani pitkästä aikaa päivystykseen joulunpyhien aikaan. Johtuen varmaan joulunpyhien asiakasmääristä, ei mielestäni odottamamme aika nyt älyttömän pitkä ollut, 4 tunnissa pääsimme lääkärille. Lääkärille, joka löytyy omasta kunnasta. Pääsimme siis lääkärille, mutta tarpeellisia verikokeita ja ultraa ei voinut tehdä, vaan näiden vuoksi meidän täytyi lähteä ajamaan Mikkeliin.

Paljon onkin muuttunut näiden reilun 20 vuoden aikana Pieksämäen terveyspalveluissa. Palveluja sekä päivystysaikaa on supistettu. Mielestäni alemmas palvelujen tarjoamisessa ja saamisessa ei voi kuitenkaan enää mennä. Pieksämäen on oltava se maakunnan 3 yksikkö, sellainen pienempi ja perustason, joka voi huolehtia maakunnan pohjoisimman osan asukkaiden tarvitsemista sote- palveluista tasaamalla Mikkeliin kohdistuvia asiakaspaineita.

aluevaaliehdokas (kesk.)

Pieksämäki