Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Hyvinvointi vaatii tekoja

Olen kolmannen kauden valtuutettu ja ollut myös perusturvalautakunnan jäsen. Tärkeimpiä tavoitteitani on ollut, että lähipalveluja löytyy koko kunnan alueelta, jatkossa koko hyvinvointialueelta.

Aluevaltuustossa kuten nykyisessäkin valtuustoissa asioiden eteenpäin vieminen on vääntämistä, rohkeutta ilmaista mielipiteensä ja seisoa rohkeasti omien mielipiteiden takana. Itseltä tämä sujuu, ja tärkein juttu omassa poliittisessa toiminnassa, on arvot ja aatteet, joiden puolesta haluan aidosti toimia. Tekijä minä olen, parhaani yrittäen aina.

Kannatan laadukkaita julkisia palveluja, mutta myös yrityksiä ja järjestöjä tarvitaan täydentämään hyvinvointipalveluja. Sotealan työntekijänä tiedän myös, että työntekijän palkan on oltava kohdillaan, riittävästi työntekijäresursseja ja työntekijöiden hyvinvointiin on satsattava, jotta meillä on hoitajia töissä riittävästi alalla jatkossakin.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden tarjonnassa ja järjestämisessä on lähdettävä ikääntyneen asiakkaan yksilöllisistä tarpeista ja hänen tahtonsa kunnioittamisesta. Ihmisarvoinen elämä on turvattava loppuun saakka. Yhdenkään ikääntyneen ei pidä joutua kokemaan turvattomuutta missään elämän vaiheessa.

Ennaltaehkäisyyn tulee panostaa. On paljon halvempaa puuttua asioihin ja ongelmiin ajoissa, ennen niiden pahentumista. Puhutaan sitten mielenterveydestä tai fyysisistä sairauksista. Erikoissairaanhoito on kallista, puhumattakaan inhimillisestä puolesta.

Olen myös kuntalainen ja elämässä ollut usein hetkiä kun ei ole rahaa hoitoon tai lääkkeisiin, joutunut valitsemaan ostaako lääkkeitä vai ruokaa, kun rahat ei riitä molempiin. Siksi pienituloisten ihmisten asioiden puolustaminen on itselle tärkeintä. En kannata että ihmisten hoito tai lääkkeet ovat aina ilmaisia, sillä mikään ei ole ilmaista, joku maksaa aina ja monella on aidosti varaa maksaa omasta terveydenhoidostaan. Mutta pitää kehittää toimia ettei kukaan joudu ulosottokierteeseen sotemaksujen takia. Yhtenä keinona voisi olla, että Kelan toimeentulotukea laajennetaan, että terveydenhoitopalvelut ja lääkkeet korvataan aina sitä kautta, jos ihmisellä ei aidosti ole rahaa terveydenhoitoon tai pienituloisimmille hoidon hintaa kohtuullistetaan. Suuri puute on, että vaikka kunnat velvoitetaan kertomaan asiakkaalle mahdollisuudesta saada huojennusta asiakasmaksuista, on asiakkaan edelleen haettava sitä itse.

Lopuksi puolueilla ja ehdokkailla on eroa, moni ehdokas on jo politiikassa mukana, kohtaako vaalilupauksen ja tehdyt teot, vaikkapa onko niitä lähipalveluja puolustettu vai ei, siinä tärkein äänestyspäätös, minkä teet. Ehdokkuus vaatii myös jo osaamista sote-asioista, sitä voi toki saada elämässä monin tavoin mutta aluevaltuustoon ei kannata näitä asioita lähteä opettelemaan, vain maalaisjärjellä ei pärjää. Olen kehitysvammaisten ohjaaja, toiminut myös varhaiskasvatus- ja nuorisotyössä ja tiedän haasteet ihmisten elämässä hyvin laaja-alaisesti, lapsista senioreihin.

aluevaaliehdokas (vas.)

Pieksämäki