Pääkirjoitus: Koronatoimet tarvitsevat selkeää linjaa

Koronapiina ei päästä otteestaan sen enempää Savoa, Suomea kuin mitään muutakaan. Virusmuunnos Omikron leviää vauhdilla ja tartunnan voivat saada sekä rokottamattomat että myös rokotetut. Maailman terveysjärjestö WHO kertoi viime tiistaina, että jos koronatartuntojen nykytahti jatkuu niin yli puolet eurooppalaisista saa omikronmuunnostartunnan seuraavien 6-8 viikon aikana. Koronatilanne näyttää siltä, että suurin osa suomalaisista joutuu kohtaamaan omikronmuunnoksen tavalla tai toisella. Kysymys on enää vain ajankohdasta.

Suomen hallituksen tempoileva päätöksenteko koronatoimien suhteen sekä eri viranomaisten välillä toisistaan poikkeavat näkemykset eivät ole omiaan lisäämään kansalaisten luottamusta koronatoimia kohtaan. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi keskiviikkona ministeriön tulleen yllätetyksi kuntien koronalinjauksista. Pääkaupunkiseudun kunnat ilmoittivat muuttavansa linjausta koronatestauksesta niin, ettei kaikki oireisia enää testata. Samaan aikaan THL vaatii ravintoloille täyssulkua.

Koronatoimista tuntuu puuttuvan yhteinen linjaus ja näkemys sekä tahto. Sen myötä kaikesta koronatoiminnasta puuttuu selkeä johtajuus, jota tilanteen hallinta nyt vaatisi. Ihmiset väsyvät ja turhautuvat, joka taas näkyy jopa kansalaistottelemattomuutena.

Kommentoi