Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Uudistumalla elinvoimaa

Pieksämäen luottamushenkilöillä ja johtavilla viranhaltijoilla on tämän vuoden aikana erittäin merkittäviä edunvalvontaan ja toiminnan muutoksiin liittyviä tehtäviä.

Tärkein edunvalvontatehtävä on Pieksämäen tulevien sosiaali- ja terveyspalvelujen säilyttäminen lähipalveluna omalla paikkakunnalla. Terveys- ja sosiaalitoimen sekä Vaalijalan työpaikat ovat meille erittäin tärkeitä.

Pieksämäen nykyiset sotepalvelut valtuusto on hyväksynyt vuoden 2022 talousarviossa, joten maakunnallisissa valmisteluelimissä toimivien viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden pitäisi olla hyvin perillä haluamastamme palvelurakenteesta. Edunvalvonta pettää, jos toimijat, varsinkin tulevat aluevaltuuston jäsenet eivät ole perillä perusturvan ja Vaalijalan toiminnasta.

Kaupungin talous supistuu ratkaisevasti vuoden kuluttua. Kuntaliiton laskelmien mukaan Pieksämäen kaupungin asukaskohtaisesta toimintakatteesta jää soteuudistuksessa jäljelle vain 26 %. Luku on Suomen kunnista viidenneksi heikoin. Lähdemme pitkältä takamatkalta kilpailussa elinvoiman kasvattamisessa.

Muutoksia kaupungin toimintaan aiheuttavat perusturvan henkilöstön siirtyminen hyvinvointialueelle, toimitilojen vuokraaminen aluehallinnolle sekä tukitoimintojen (ruokahuolto, kiinteistöjen hoito, toimistopalvelut) uudelleenjärjestämistarve.

Pieksämäen luottamushenkilöorganisaatiotakin on tarvetta uudistaa. Tekninen ja opetuslautakunta voivat jatkaa nykymuodossa. Perusturvan toiminnan siirtyessä maakuntatasolle voidaan muodostaa lautakunta, jossa ovat kulttuuri-, liikunta- ja muut kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen asiat. Elinkeino- ja kaupunkikehitysasiat ansaitsevat oman lautakuntansa.

kaupunginvaltuuston jäsen (kesk.)