Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Joskus voi sattua!

Elämässä voi tapahtua äkillisiä ja odottamattomia tapahtumia, jolloin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluille tulee tarvetta. Mietitkö omassa arjessasi mistä ja miten näitä palveluja saa, ja kuinka ne toimivat vai toimivatko? Mitä jos esimerkiksi mielenterveyspalvelut, tai perhepalvelut eivät sijaitsisi omassa kunnassa. Äkillisessä elämäntilanteen muutoksessa ovat voimavarat koetuksella, ja silloin avun saannin pitäisi olla nopeaa ja mutkatonta. Kenellä arjessa olisi tässä tilanteessa voimavaroja suunnitella vastaanotolle menoa 80 km päähän? Tai suunnitella viikot niin, että vastaanotolla käymiseen menee aikaa vähintään kolme tuntia reissu, pahimmillaan koko päivä, jos omaa autoa ei ole, tai tutulta ei kyytiä saa.

Yksi vaihtoehto olisi tietysti digivastaanotto, mutta mikään ei korvaa kahden ihmisen välitöntä kohtaamista, varsinkaan kriisin sattuessa. Myöskään kaikilla ei ole valmiuksia digivastaanoton käyttöön. Etäyhteydellä tapahtuvaan terveydenhoitoalan ammattilaisen kontaktointiin on aikansa ja paikkansa, mutta kaikkiin tilanteisiin ja kaikille se ei ole riittävä palvelu.

Panostus ennaltaehkäiseviin ja hyvinvointia lisääviin peruspalveluihin on järkevää, jolla pystyisimme turvaamaan erityispalveluiden riittävyyden. Liikkuvat terveyspalvelut, sekä helposti saavutettavat matalankynnyksen palvelut esimerkiksi mielenterveys puolella, ennaltaehkäisevät tarvetta erityispalveluihin. Kun ihminen tuntee tarvetta avulle, pitäisi se olla helposti saatavilla, ilman pitkiä jonotusaikoja. Kun perhe kohtaa kriisin tai mieli musertuu, avun pitäisi olla silloin saatavilla, eikä vasta kuukausien päästä. Vastaanotto ilman ajanvarausta olisi yksi tehokas ja turvaa antava vaihtoehto, jota voisi toteuttaa yhdessä yksityisten palvelutuottajien kanssa.

Pidetään huolta Pieksämäen ja muiden Etelä-Savon hyvinvointi alueen kuntien kanssa yhteistyössä, että sosiaali- ja terveyspalvelut säilyvät ja kehittyvät omissa kunnissamme jatkossakin.

Vain äänestämällä on mahdollisuus vaikuttaa, mistä lähipalveluja jatkossa on saatavilla.

yrittäjä, kaupunginvaltuutettu

aluevaaliehdokas (kesk)