Pääkirjoitus: Äänestämisen aika alkaa olemaan käsillä

Vajaan kahden viikon kuluttua pidettävien aluevaalien vaalityö on kuumimmillaan, vaikka vallitseva koronatilanne on jarruttanut varsinkin äänestäjien keskuudessa tehtävää jalkatyötä. Vaikuttaa siltä, että monet ehdokkaat ovat vasta aivan viime päivien aikana havahtuneet lähestyviin vaaleihin ja vaalityötä on käynnistelty toden teolla vasta joulunpyhien ja vuoden vaihtumisen jälkeen.

Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa ensi keskiviikkona 12. tammikuuta. Ennakkoäänestysaika on kestää 18. tammikuuta saakka, eli ensi viikon tiistaihin. Ulkomailla ennakkoon voi äänestää 12.-15. tammikuuta välisenä aikana. Varsinainen vaalipäivä on sitten vajaan kahden viikon kuluttua sunnuntaina 23. tammikuuta.

Aluevaaleissa äänestämisen tärkeyttä on muistutettu äänestäjille jo hyvän aikaa. Aluevaaleissa selviää, ketkä päättävät maakunnan sosiaalipalveluista, terveyspalveluista ja pelastustoiminnasta. Ne koskettavat jokaisen suomalaisen elämää, mutta esimerkiksi Ylen aluevaalikyselyyn vastanneista kolmannes ei näe vaaleilla olevan juuri merkitystä. Saman kyselyn mukaan äänestysprosentin ennakoidaan jäävän matalaksi.

Pieksämäkeläisillä äänestäjillä on mahdollisuus saada hyvinkin edustava kattaus paikallisia päättäjiä uuteen aluevaltuustoon. Valinta edellyttää äänestämistä, joko ennakkoon tai viimeistään vaalipäivän aikana.

Kommentoi