Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Osallisuus edistää varttuneiden hyvinvointia

Sote-uudistuksen tavoitteiden parantaa perustason palveluita, lisätä yhdenvertaisuutta sekä helpottaa palveluiden saatavuutta tulee koskea myös varttuneiden väestöryhmää. Eläkeliiton +60-barometrin (2021) mukaan vain 16 prosenttia 60–90 vuotta täyttäneistä kokee ikäistensä olleen riittävästi edustettuna sote-rakenneuudistuksessa.

Ilman strategiatason kirjauksia asukas ei pysy keskiössä. Siksi hyvinvointialueen strategiassa tulee yksilöidä menettelytavat, miten varttuneen väestöryhmän ääni ja tarpeet tulevat osaksi päätöksentekoa jo suunnitteluvaiheessa. Elleivät palvelut ja palvelumuodot vastaa varttuneen väestönosan todellisiin tarpeisiin, työtä tehdään turhaan.

+60-barometrin mukaan sairaus ja toimintakyvyn vajaus ovat muutoksetta pysyneet 1990-luvulta asti yhtenä varttuneiden suurimpina kokemista ongelmista. Mitä huonommaksi varttunut arvioi terveydentilansa, sitä heikommaksi hän koki palvelun saavutettavuuden.

Tilannetta parantamaan tarvitaan alueiden ja kuntien yhdyspinnalle ikäpoliittinen koordinaattori, jonka tehtävä on luotsata yhteen varttuneiden hyvinvointiin vaikuttavia toimijoita alueen sisällä sekä alueen kuntien välillä. Ilman koordinaattoria on vaarana, että alueet tuottavat hyvinvointia entistä heikommin.

Väestön ikääntymisestä johtuvia sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia voidaan hallita alhaisilla sosiaali- ja terveydenhuollon omavastuuosuuksilla. Niukka toimentulo on terveydellinen riskitekijä: korkeiden asiakasmaksujen tiedetään olevan este oikea-aikaiselle palveluiden käytölle. Alhaiset asiakasmaksut edistävät terveyttä, kun ihmiset pystyvät turvautumaan palveluihin jo varhaisessa vaiheessa.

Noin puolet suomalaisten työeläkkeistä on pieniä, suuruudeltaan alle 1 500 euroa kuukaudessa bruttona. Pienen eläkkeen varassa eletään jopa yli 40 vuotta. Asiakasmaksut on asetettava siten, etteivät ne ole este hoitoon hakeutumiselle. Korkeiden asiakasomavastuuosuuksien vaihtoehtoiset kustannukset tulevat kalliiksi.

Alhaiset asiakasmaksut, varhainen hoito ja ikäkuntoutus vähentävät erikoissairaanhoidon ja laitoshoivan tarvetta. Varttuneet pysyvät muiden rinnalla keskiössä, kun hyvinvointialueen strategia, kuntien ja alueiden yhdyspintatyö ja palveluketjut toteutetaan siten, että niiden asiakaslähtöisyys on varmistettu.

Oikeat päätökset vähentävät kärsimystä.

talousneuvos

Etelä-Savon aluevaaliehdokas (kesk.) Pieksämäki

Eläkeliiton Etelä-Savon piirin puheenjohtaja

Eläkeliiton liittovaltuuston puheenjohtaja